Orbán Viktor tettekkel is védené Schengent

CERAR, Miro; Orbán Viktor
Orbán Viktor magyar és Miro Cerar szlovén miniszterelnök kezet fog a Ljubljanai Magyar Nagykövetség kulturális központja, a Balassi Intézet ünnepélyes megnyitásán
Vágólapra másolva!
Kerítést kell építeni Macedónia és Bulgária Görögországgal közös határán, hogy meg lehessen fékezni a migránsáradatot - jelentette ki pénteken Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szlovén–magyar együttes kormányülés alkalmával a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.
Vágólapra másolva!

"Ha nem tudjuk megvédeni az Európai Unió külső határait, akármilyen költséges és megerőltető is az, akkor magunk romboljuk le a schengeni rendszert" - hangsúlyozta Orbán Viktor a belső határok nélküli uniós övezetre utalva.

Orbán Viktor magyar és Miro Cerar szlovén miniszterelnök kezet fog a ljubljanai magyar nagykövetség kulturális központja, a Balassi Intézet ünnepélyes megnyitásán Forrás: MTI/Varga György

A magyar és a szlovén kormány együttes ülését követő sajtótájékoztatón - amely a tervezettnél jóval hosszabb ideig tartott, és jelentős részben a két állam migrációval kapcsolatos álláspontjáról szólt - a magyar kormányfő hangsúlyozta: elkötelezetten támogatják Szlovénia kezdeményezését abban, hogy nemzetközi összefogás legyen egy második védelmi vonal kiépítésére Görögország északi határain.

Nem adják Schengent

Kitért arra is, hogy "természetesnek és erkölcsi kötelességnek" tekintette Magyarország, hogy Szlovéniát rendőri erővel és eszközökkel is segítette a migránsválság kezelésében.

"Schengent nem elegendő szavakban megvédeni, mi mindketten tettekkel is védeni akarjuk"

- emelte ki a magyar kormányfő.

Orbán Viktor Forrás: MTI/Varga György

Orbán Viktor kifejtette: 2018-ig az M70-est teljes hosszában négysávos autópályává fejlesztik, összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát és gázvezetékrendszerét, ami nemcsak energetikai, de biztonsági kérdés is mindkét állam számára. "Koper a tengeri kijáratot jelenti Magyarország számára", ezért érdekeltek vagyunk a kikötő és az oda vezető vasút fejlesztésében, amelyhez 370 millió eurós hitelkeretet is biztosítunk.

Nem várhatnak tavaszig

Miro Cerar szlovén kormányfő a közös sajtótájékoztatón egyebek közt azt emelte ki: az Európai Uniónak heteken belül közös megoldást kell találnia a menekültválságra, ha el akarja kerülni az országok közötti esetleges konfliktusokat.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök Forrás: MTI/Varga György

"Nem várhatunk tavaszig, hogy megoldást találjunk. Heteken belül megoldásra van szükség (...), különben konfliktusokra számíthatunk az országok között" - hangsúlyozta a szlovén kormányfő, aki szerint a migránshelyzet teljesen kikerült az ellenőrzés alól.

Vissza az eredeti javaslathoz

A szlovén kormányfő szólt arról a kezdeményezésről, amelyet az Európai Unió belügyminiszterei hétfőn tárgyalnak, és amelynek egyik fontos eleme Görögország támogatása abban, hogy

északi határain újabb védelmi vonal épüljön ki,

illetve tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Törökország betartsa a migránsválság kezelésére az EU-val kötött megállapodását.