Gallóné: Hiába a személycsere, nem tudják megoldani a megoldhatatlant

Balog Zoltán; Czunyiné dr. Bertalan Judit
Budapest, 2016. január 23. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Pedagógus Karral és szakmai szervezetekkel folytatott tárgyalás után az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2016. január 23-án. Köznevelési kerekasztal alakul - jelentette be a miniszter. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Távozik Czunyiné Bertalan Judit a köznevelési államtitkári posztról. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár ezentúl mindkét területért felelős államtitkár lesz. Balog Zoltán erőforrás-miniszter az Origónak azt mondta, ő és a kormányfő döntött Czunyiné menesztéséről. Ön szerint mit jelent a lépés? - Szavazzon az Origón!
Vágólapra másolva!

Az országos pedagógusdemonstrációk közepette távozik posztjáról Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. A személyi változást Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter "a közoktatás aktuális kérdéseiről" címmel meghirdetett szombati sajtótájékoztatóján jelentette be. Pontosabban azt közölte, hogy Czunyiné új feladatot kap: kormánybiztosként felel a jövőben a közoktatás digitális megújításáért.

Balog Zoltán és Czunyiné Bertalan Judit - nem volt teljesen váratlan a bejelentés Forrás: MTI/Marjai János

Az Origo kérdésére Balog Zoltán azt mondta, a miniszterelnökkel állapodott meg Czunyiné új megbízatásáról, de

Orbán Viktor nem fogalmazott meg kritikát az államtitkár tevékenységével kapcsolatban.

A miniszter megjegyezte: a kormányfő ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon. Czunyiné ehhez hozzátette, csak megerősíteni tudja a miniszter szavait, miszerint „felkérés történt”. A kormánybiztosi posztot egyébként február 15-től tölti be.

Balog Zoltán egy kérdésre válaszolva közölte:

a saját posztját nem érzi veszélyben,

a lemondás gondolata pedig eszébe sem jutott.

Szavazzon!

Ön szerint mit jelent az államtitkár menesztése?

Jön a Klik reformja

Balog megerősítette, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de jelentősen átalakul - "nézőpont kérdése, hogy mennyire". Hozzátette: ők maguk is tervezték a reformot, de

a kritikus hangok miatt felgyorsult ez a folyamat.

Szükségesnek látja például, hogy a jövőben az iskoláknak legyen kisebb pénzügyi keretük a napi munkavégzéshez kapcsolódó kiadások fedezésére, ne kelljen mindig a központhoz fordulniuk. Azt is mondta a miniszter, hogy az intézményvezetők a jövőben nagyobb hatáskört kaphatnak.

Kedden kerekasztal

A hasonló, felsőoktatási fórum mintájára kedden megalakul a Köznevelési Kerekasztal, ahol megvitatják azokat az észrevételeket és kritikákat, amelyeket a pedagógusok az utóbbi időben megfogalmaztak - mindössze ezzel a félmondattal utalt a miniszter a pedagógustüntetésekre.

Palkovics László felel a jövőben a teljes oktatási ágazatért Fotó: Bielik István - Origo

A jövőben az összevont felsőoktatási és közoktatási államtitkárságot vezető Palkovics László ehhez azt tette hozzá, hogy eddig 198 helyszínen tartottak a témában fórumokat országszerte, és az ott kapott "észrevételeket" vizsgálják majd meg, munkacsoportokat is alakítanak.

Megoldani a megoldhatatlant?

Ami az államtitkár távozását és a már Palkovics Lászlóra bízott kerekasztal-tárgyalásokat illeti, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Galló Istvánné az Origónak azt mondta:

attól a megoldhatatlan feladatot az utódja sem fogja tudni megoldani."

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint nem a személycsere a megoldás Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Galló Istvánné szerint ugyanis a közoktatás rendszerével alapvető bajok vannak, amin a személycsere nem segít. Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki pártok által sürgetett minisztercsere sem hozhat-e megoldást, azt válaszolta: valakinek a fejét nem a szakszervezetek, hanem a pártok követelik, ez pedig már olyan politikai vetülete a vitának, amibe ők nem akarnak belemenni.

Felfüggesztik a bojkottot

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete először bojkottálta a tanácskozást, az érdekképviselet vezetője, Mendrey László azonban szombaton több lapnak is megerősítette, hogy

felfüggesztik a bojkottot, és részt vesznek a tanácskozáson.

A Népszabadságnak adott interjúban a szakszervezeti vezető jelezte, hogy a meghívás elfogadása és visszautasítása mellett is szóltak érvek, végül úgy határoztak, elmennek az első tárgyalásra.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke Forrás: MTI/Marjai János

Mendrey László a Népszavának arról beszélt, hogy a PDSZ országos választmánya hozta meg a döntést péntek délelőtt. Szoros volt a szavazás, mert

sokan nem látják biztosítottnak, hogy ez érdemi eredményekkel járó kerekasztal lesz.

Elmennek, megnézik, de ha azt tapasztalják, hogy ez újabb terelés, látszatintézkedés, akkor azon nyomban felállnak az asztaltól.

Országszerte tüntettek szerdán, Miskolcon is sokan vonultak az utcára Fotó: M.Schmidt János – Origo

Miskolcról is mennek

A tanácskozáson ott lesz a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium vezetése is. Madarász Péter igazgató és Pilz Olivér, a gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke a kerekasztal tanácskozása után a parlament oktatási bizottságának ülésére is hivatalos. Mint azt az Észak-Magyarország című borsodi lapnak elmondták, azt kérik majd a tanácskozásokon, hogy legyen az oktatás nemzeti ügy, a képviselők tegyék félre a pártpolitikai érdekeiket, és tekintsék az oktatást közös ügyüknek.

Néhány pont megfontolandó

A Pedagógus Sztrájkbizottság követeléseit tartalmazó 25 pontos listáról Balog Zoltán miniszter azt mondta, vannak olyan pontok, amiket megfontolandónak tart, de

van néhány olyan, "amik mögé nem célszerű visszamenni".

Utóbbiak között említette azt, hogy az önkormányzatok kapják vissza az iskolák fenntartását a Kliktől. Szerinte az intézményeknek a Klik alatt kell maradniuk, bár elismerte, hogy "lehet ezt jobban is csinálnia az államnak".

Pedagógusok tüntetése Miskolcon - 25 pontos a követeléslistájuk Fotó: M.Schmidt János – Origo

Szintén komolytalannak nevezte a miniszter a tanfelügyeleti rendszer eltörlésére vonatkozó igényt, bár megjegyezte: azon lehet vitatkozni, hogy a minősítési rendszerbe kell-e 77 indikátor, mint most, vagy elég csak 15. Szerinte 15 bőven elég lenne.

Galló Istvánné erről az Origo kérdésére azt mondta, a Pedagógusok Sztrájkbizottsága pénteken ül össze újra a kormány képviselőivel, ott

várják a miniszter javaslatait arra, hogy milyen pontokon lát lehetőséget a kompromisszumra.

A 25 pont egyébként szerinte aligha hatott újdonságként, hiszen azt már decemberben elküldték a kormányfőnek, a miniszternek és az államtitkárnak is. A másnapra, 13-ára meghirdetett pedagógustüntetést mindettől függetlenül megtartják.

Leszavazták a közoktatási rendszert az Origo olvasói

Megmozgatta olvasóinkat, amikor a pedagógusok 25 pontjáról kérdeztük őket. Több mint 15 ezren vettek részt az Origón rendezett szavazáson, ahol minden egyes követelésről külön voksolhattak. A nem reprezentatív felmérésnek tekinthető válaszokból kiderül, hogy a diákok számára kedvező kérdésekben a szavazók egyetértenek a petícióban leírtakkal, de a tanárok foglalkoztatásával kapcsolatos pontoknál már árnyaltabb a helyzet. A szavazók 38 százaléka szerint például rendben van, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok ne dolgozhassanak tovább.

Reagáltak a pártok is

  • Jobbik: Czunyiné Bertalan Judit távozása nem oldja meg a problémákat, ha a személycserét nem kísérik szakmai változtatások is, a párt "valódi nemzeti konzultációt" indít az oktatásról.
  • Liberálisok: Az államtitkár távozása semmit nem old meg a közoktatás problémáiból, ahogy nem oldott meg Hoffmann Rózsa és Marekné Pintér Aranka távozása sem.
  • Demokratikus Koalíció: az Orbán-kormány oktatáspolitikájának egyértelmű bukása elhozta az első vezéráldozatot, de Czunyiné távozása csak "bútorcsere a kuplerájban".
  • MSZP: Czunyiné Bertalan Judit távozása törvényszerű, de a mai helyzet kialakulásáért az öt éve a minisztériumot vezető Balog Zoltáné a felelősség, neki kell távoznia.
  • Együtt: A kormány "ne alibi fórumokat és kamu kerekasztalokat szervezzen", hanem kezdje el kialakítani a nemzeti konszenzuson alapuló új közoktatási rendszer alapjait.
  • LMP: Ha valami alapjaiban elhibázott, édeskevés az államtitkárt lecserélni. Az oktatási rendszer lezüllesztése Orbán lázálmát szolgálja a "munka alapú" társadalomról.
  • Párbeszéd Magyarországért: A Fidesz oktatáspolitikája veszélyezteti a gyerekek jövőjét, ezért pedig Balog Zoltán miniszter és Orbán Viktor kormányfő a hibás.
  • Fidesz: A köznevelésben a gyermekek az elsők, nem a pártok, nem az államtitkárok és nem is a pedagógusokra rátelepedő hergelők.

Lázár nem tudott róla

Czunyiné távozásáról már többször felröppentek hírek, és az is gyanús volt, hogy a pedagógusok tiltakozása közepette Czunyiné eltűnt – az Origo meg is kérdezte erről a csütörtöki Kormányinfón Lázár Jánost. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban akkor még azt válaszolta, hogy az államtitkár továbbra is végzi a feladatát.

Lázár János csütörtökön még nem tudott az államtitkár távozásáról Fotó: Polyák Attila - Origo

Czunyiné 2014. június 15-étől volt köznevelési államtitkár, Hoffmann Rózsát váltotta ezen a poszton. Czunyiné pedagógus és családi szakjogász, akinek kinevezésekor nem volt semmiféle iskolavezetési vagy oktatásszervezési tapasztalata.