Magasabb ösztöndíjat akar a hallgatói önkormányzat

2016.02.27. 23:21

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a hallgatói ösztöndíjak növelését kezdeményezi 2017-től.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke elmondta: a hallgatói ösztöndíjak 2007 óta nem emelkedtek, és javaslatuk azt tartalmazza, hogy az inflációval növelt értéken bővüljenek a juttatások. Ez számításaik szerint átlagosan 42 százalékos emelést, és mintegy 9 milliárdos forrás bevonását jelentené a rendszerbe. Hozzátette: minőségi és alapvető tartalmi változtatásokat is szükségesnek tartanak.

Gulyás Tibor arról is beszélt: a tanulmányi ösztöndíj új számításakor mindenképpen szeretnék motiválni a hallgatókat a kurzusok sikeres teljesítésére. A köztársasági ösztöndíjnál a kiválóságok kiemeltebb elismerését szeretnék elérni, a fő cél az ösztöndíj presztízsének helyreállítása.

Gulyás Tibor a HÖOK elnökeFotó: Dudás Szabolcs - Origo

 A szociális támogatások terén az átláthatóságot és az objektivitást növelnék javaslataik - közölte. Gulyás Tibor hozzátette: elsődleges cél a hallgatók élethelyzetének általános javítása, ami túlmutat az ösztöndíjreformmal kapcsolatos javaslatok kidolgozásán.

Kitért arra is, hogy a közgyűlés tárgyalta a kollégiumok területén szükséges reform lépéseket, valamint a kevésbé ismert hallgatói szolgáltatások rendszerszintű javításának feltételeit, továbbá a diákkedvezmények szervezésében rejlő lehetőségeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK