Tombol Katie: ítéletidő Londonban

2016.03.28. 11:29

Eső, hóesés és akár 170 kilométeres széllökések kísérik Nagy-Britanniában a Katie névre keresztelt vihart. Ítéletidő tombol Londonban is, akadozik a légiközlekedés, járatok tucatjait törölték.

Károkat és közlekedési fennakadásokat okozó vihar tört rá Nagy-Britanniára. Az orkánszerű széllel, szakadó esővel, egyes helyeken havazással kísért ítéletidő leginkább a déli országrészt sújtotta, beleértve Londont, ahol fákat és darukat döntött az utcákra a szélvihar.

A legerősebb, 170 kilométeres óránkénti sebességű széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a partvidéktől távolabbi országrészekben is gyakoriak a 90-120 kilométeres sebességű széllökések.

A Katie névre keresztelt vihar tavaly ősz óta a tizenegyedik, amelyet a brit meteorológia névvel látott el. A három éve bevezetett elnevezési rendszer alapján a szolgálat ezt olyankor teszi meg, ha a vihar elég erős ahhoz, hogy komolyabb károkat okozzon.

Az orkán jelentős fennakadásokat okozott a déli országrész, főleg London légiközlekedésében. Heathrow-n, a legnagyobb londoni repülőtéren sok járat többórás késésekkel érkezett, illetve indult, tucatnyit töröltek is. Hasonló a helyzet Gatwicken, a második legnagyobb repülőtéren is.