Csalással vádolnak egy somogyi polgármestert

Vágólapra másolva!
Csalási ügyben szerepel másodrendű vádlottként egy dél-somogyi község polgármestere. A férfit és segítőit egy örökös nélkül maradt vízvári hagyaték megszerzésével vádolják.
Vágólapra másolva!

Hamis tanúzás, csalás és magán- és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a kaposvári ügyészség két férfival és egy nővel szemben, akik egymással összejátszva szerezhették meg egy Vízváron elhunyt személy örökös nélkül maradt hagyatékát.

Lehetőség a szomszédban

Az ügyészség által csak egy dél-somogyi község polgármesterként említett vádlott 2013-ban, egy családsegítő szolgálatnál dolgozó ismerősétől – a harmadrendű vádlottól – hallott először a tulajdonos és örökös nélkül maradt hagyatékról, amit könnyen meg lehetne szerezni a szomszédos Vízváron.

Egy közel 5 millió forintos értékű ház és az elhunyt mintegy 13 milliós értékpapír-állománya volt a tét.

Hamis végrendelettel

A vádirat szerint a polgármester és segítője egy rossz anyagi helyzetű harmadik ismerősüket is bevonták az ügybe. Ő lett később az elsőrendű vádlott, aki

3 millió forintért vállalta, hogy a társai által hamisított végrendelettel megszerzi az értékeket.

A visszaváltott értékpapírok után a község vezetője 7 millió forintot kapott, és övé lett a ház, az elsőrendű vádlott pedig megtarthatta a korábban beígért hárommillió forintot – sőt, hozzájutott az elhunyt életbiztosításaiból származó további 2 millióhoz is.

Arról, hogy a harmadrendű vádlott hogyan részesült a bűnügy után, vagy hogy mi történt a be nem váltott értékpapírokkal, nem szól a kaposvári ügyészség közleménye.

A vádhatóság mindenesetre börtönbüntetést, vagyonelkobzást és közügyektől való eltiltást javasol mindhárom személlyel szemben.

"Van egy ügy"

Az Origo a Vízvárhoz közeli Heresznye község fideszes polgármesterét kérdezte meg, érintett-e a csalási ügyben, és mit gondol a vádakról. Kolics Gábor elismerte, "folyamatban van egy ügy", de erről nem kívánt nyilatkozni.

Érdeklődésünkre – lemondana-e tisztségéről a vízvári botrány miatt – ugyanakkor egyértelműen nemmel felelt.

"Van egy ügy, amiben semmilyen módon nem érzem magam bűnösnek, úgy gondolom, hogy ehhez ennek semmi köze" – mondta a polgármester.