Dühös romák keresték Áder Jánost

Roma petíció átadás a Sándor palotánál 2016 április 8-án Koncz Tominak Roma petíció átadás a Sándor palotánál 2016 április 8-án Koncz Tominak
Roma petíció átadás a Sándor palotánál 2016 április 8-án Koncz Tominak
Vágólapra másolva!
Felháborodott roma civilek látogattak a Sándor-palotába, petícióban kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy lépjen fel az érpataki modell és Orosz Mihály Zoltán polgármester szerintük demokráciaellenes akciói ellen. A Jobbik terjeszkedését is emlegették.
Vágólapra másolva!

amikor a házmester kapott egyenruhát, karszalagot, és úgy érezte, hogy onnantól ő maga a rend és a törvény” – fakadt ki Horváth Ferenc roma származású nyugalmazott rendőr őrnagy a Sándor-palota előtt várakozva.

Rendőrök nem jöttek

Az egykori rendőr petíciót akart átadni Áder Jánosnak: a 700 aláírást tartalmazó dokumentumban a Roma Rendőrök Országos Egyesületének tagjai és szimpatizánsok kérték a köztársasági elnököt, mondjon véleményt a mára Tiszavasvárira is kiterjesztett érpataki modellről.

Bár az akciót az egyesület szervezte, aktív, roma származású rendőr nem jött el, csak tucatnyi civil várakozott a palota előtt.

Horváth Ferenc egyébként nem is számított rendőrökre, mivel ők felsőbb engedély nélkül nem is nyilatkozhatnak.

Horváth Ferenc nyugalmazott rendőr őrnagy, a Sándor-palota előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez zaklatás

Míg az oroszlános kapuk megnyíltak, a résztvevők az Origónak arról beszéltek, hogy szerintük Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester és a Becsület Légiójának más tagjai megtorló szándékkal lépnek fel Tiszavasváriban, akciójukat rendteremtésnek állítják be, de

valójában önkényesen át akarják venni a rendőrség szerepét

– és provokálják, zaklatják a helyi cigánysor lakóit, éjszakánként zseblámpával világítanak be az ablakukon.

Bekiabálások, dühös hozzászólók szakították félbe a sajtótájékoztatót Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hagyják a rendőrségre

"Ha törvényesen akarnak működni, miért nem kötnek együttműködési megállapodást a rendőrséggel? A rend fenntartása a hatóság feladata, nem önjelölt civil hősöké" – mondta a roma rendőri egyesület elnöke, akit Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője is elkísért a Sándor-palotához.

A tiszavasvári cigánysor egyik utcája, a felvétel évekkel ezelőtt készült. A helyi lakók állítólag rettegnek, az érpataki modell hívei viszont rendről, tisztaságról és csökkenő bűnözési tendenciákról beszélnek Forrás: Origo

Horváth Ferenc hozzátette, mindenki tisztában van vele, hogy az érpataki modell terjesztése mögött a Jobbik áll, ilyen rendszabályozás viszont demokráciában nem elképzelhető, csak diktatúrában.

A két küldött petícióját a kapuk mögött vették át,

úgy tudjuk, Áder Jánossal személyesen nem találkoztak Horváthék,

akik fogadásuk után sajtótájékoztatót tartottak a Dísz téren.

Dühös bekiabálások

A beszámolót idővel az egyre türelmetlenebb nézők hozzászólásai szakították félbe, volt, aki fasisztáktól tartott, mások arról beszéltek, hogy a magyarok szervezkednek a cigányok ellen, egy asszony pedig követelte, hogy egyenrangú emberként bánjanak az életüket ledolgozó vasvári romákkal.

Az egyre zaklatottabb hangvételű bekiabálások miatt végül Horváth Ferenc lezárta a sajtóeseményt.

A Jobbik tehet róla?

A nyugalmazott rendőr őrnagy szerint mindenki tisztában van vele, hogy az érpataki modell terjesztése mögött a Jobbik áll, ilyen rendszabályozás viszont demokráciában nem elképzelhető, csak diktatúrában. Ha a terjeszkedés, hálózatépítés ellen nem tesz a kormány, akkor az államfőnek kell lépnie – mondta a rendőri egyesület elnöke.

Nemrég Volner János, a Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy minden jobbikos polgármester vezette településen átveszik a párt Rend és Tisztesség nevű, részben az érpataki modellen alapuló programját, amit Tiszavasváriban már bevezettek.

Gyakorolják a szabad áramlást

A Becsület Légiója törvényesen, bejelentett adószámmal, és kizárólag az állampolgári jogokat követve működik – hazugság minden ezzel ellentétes állítás, mondta Orosz Mihály Zoltán, amikor a petícióval kapcsolatban kérdeztük.

Szerinte tagságuk Tiszavasváriban sem tesz mást, mint

és ha bűncselekményt – például áramlopást vagy arra utaló jeleket – látnak, jelentik a hatóságoknak, ami egyébként állampolgári kötelességük is.

Hozzátette, az sem igaz, hogy a légió tagjai magánlakások ablakain világítanak be zseblámpával – hiszen az magánlaksértés lenne, amiért már régen feljelentették volna őket a jogvédő szervezetek.

A rendőrség vizsgálódik

A Becsület Légiója ellen egyébként nemrég bejelentés alapján szabálysértési előkészítő eljárást rendelt el a Tiszavasvári Rendőrkapitányság.

Orosz Mihály Zoltán, az érpataki modell létrehozója: szerinte csak az uniós alapjogokat gyakorolják Forrás: Origo

Orosz Mihály Zoltán tud az eljárásról, de hangsúlyozza, ilyet bárkit ellen elindíthatnak, ha feljelentés érkezik a rendőrségre – és nem jelenti magát a szabálysértés tényét.