Vona kiadta az útját Novák Elődnek

Parlament, országgyűlés, plenáris ülés, Novák Előd, Jobbik
Vágólapra másolva!
Három jelenlegi alelnök nem lesz tagja a Jobbik elnökségének a következő, nyári tisztújítást követően – közölte a párt szóvivője.
Vágólapra másolva!

Nincs pártszakadás a Jobbikban annak ellenére, hogy három alelnök is távozik a posztjáról – mondta Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője. A távozók között van Novák Előd is. Rajta kívül Apáti István és Szávay István sem lesz alelnök a nyári tisztújítás után.

Az alelnökök leváltását a Jobbik alapszabálya teszi lehetővé.

A dokumentum szerint a párt elnökének joga van megnevezni a saját embereit. Vona Gábor élni fog ezzel a lehetőséggel – mondta Mirkóczki Ádám.

Azt még nem árulta el a szóvivő, hogy Vona Gábor kiket jelöl majd maga mellé. Ez a következő hetek kérdése – mondta a szóvivő. Vona terveiről csak annyit mondott, hogy a pártelnök más karaktereket, polgármestereket is szeretne maga mellé az elnökségbe.

Novák Előd az Országgyűlésben Forrás: MTI/Beliczay László

A távozókkal higgadt és őszinte beszélgetést folytatott a jelenlegi elnökség, és nem a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak a felek – mondta Mirkóczki.

Ehhez képest Apáti István a HírTV-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy "nem enged a pártelnöki nyomásnak", és indul az alelnöki posztért a következő tisztújításon. Szávay István is arról beszélt, hogy tervezi az indulást. Novák Előd az Indexnek csak annyit mondott, hogy Vona Gábor döntése miatt

Mirkóczki Ádám egyúttal visszautasította, hogy egy radikális-mérsékelt törésvonal lenne a pártban. Érdemi konstruktív viták mindig vannak, de a program nem változott – hangsúlyozta.

A szóvivő az alelnökök eltávolítását azzal magyarázta, hogy

megváltoztak a feladatok.

A most záruló elnökségi ciklus feladata a párt támogatottságának stabilizálása volt, és az, hogy a Jobbikot az ellenzék vezető erejévé tegyék – fejtette ki. A párt szerint a jelenlegi elnökség teljesítette, amit vállalt.

A következő időszak feladata a kormányzati munkára való felkészülés lesz a szóvivő szavai szerint.