UNHCR: Kétes a menekültperek igazságossága

Szerb-Magyar határ Röszke térségében migránsok részére kialakított kapu, ahol badhatják menedékügyi kérelmüket
Vágólapra másolva!
A magyar jogi intézkedések korlátozták a menedékjoghoz való hozzáférést - áll az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának csütörtökön megjelent jelentésében. A tiltott határátlépést elkövetők perei sem biztos, hogy igazságosak a világszervezet szerint.
Vágólapra másolva!

A határkerítésen keresztül való illegális belépés bűncselekménnyé nyilvánítása kifogásolható intézkedés az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint. Csütörtökön közzétett jelentésében azt írta a szervezet, hogy ilyen ügyekben a börtönbüntetéseket

Az UNHCR szerint az is probléma, hogy akkor sem függesztik fel ezeket az eljárásokat, ha az érintett személy menedékkérelmet nyújt be.

A jelentésben az olvasható, hogy akit bíróság elé állítanak, akár tíz évig terjedő letöltendő vagy felfüggesztett börtönbüntetést is kaphat, illetve ki is utasíthatják.

Elrettentésről beszélnek

A menekültválság idején, 2015 júliusában és szeptemberében életbe léptetett magyarországi jogszabályok és kapcsolódó rendeletek, valamint azok gyakorlati megvalósítása 2015. júliusa és 2016. március 31. között elrettentő hatással volt a menedékkérőkre az UNHCR szerint.

Tranzitzóna Röszkénél. Az UNHCR szerint nem európaiak a körülmények Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A szervezet a szerb és a horvát határ mentén felhúzott kerítést és a menedékkérelmek benyújtására kijelölt helyenként felállított tranzitzónákat is bírálta.

Nem szabványos

A tranzitzónákban "sem a menedékkérelmi eljárások, sem a befogadási feltételek nem felelnek meg az európai uniós és a nemzetközi szabványnak" - áll a jelentésben. Az UNHCR szerint a menedékkérők

nem kapnak megfelelő eljárási garanciákat.

A határkerítés menti legális belépőpontok mellett tapasztalható állapotokról az Origo is beszámolt. Ezeken a helyeken kezdetben napi 100 menedékkérő adhatott be kérelmet, újabban csak 20. Amíg nem engedik őket tovább, nem mehetnek át a Magyarországra vezető kapun, viszont mire odaérnek, már átlépték a szerb-magyar határt, vissza tehát szintén nem mehetnek. Az utóbbi hetekben több százan várakoztak a senkiföldjén.

Az UNHCR szerint az sem volt jó ötlet, hogy bezárták Magyarország legnagyobb menekülttáborát Debrecenben.

Az UNHCR azt írta a jelentésbe, hogy a felsorolt problémák miatt kérdéses, Magyarország eleget tesz-e nemzetközi és európai kötelezettségeinek.