Vona Gábor lemond a frakció vezetéséről

Vona Gábor, a Jobbik újraválasztott elnöke (k) a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Budapest Kongresszusi Központban 2016. május 29-én.
Vágólapra másolva!
Lemond a Jobbik parlamenti frakciójának vezetéséről Vona Gábor. A pártelnök a vasárnapi budapesti tisztújító kongresszuson bejelentette azt is, hogy Volner Jánost jelöli frakcióvezetőnek. Ő az a jobbikos politikus, aki korábban áfacsalásos ügybe, és kétes cégeltüntetésbe is belekeveredett. Vonát egyébként a kongresszuson újra a Jobbik elnökének választották.
Vágólapra másolva!

Volner várhatóan az őszi ülésszak kezdetétől töltheti be a frakcióvezetői tisztséget. Volnerről a Ripost.hu azt írja, hogy egy hírhedt cégtemetőben tűnt el a legnagyobb vállalkozása. Azt is írják, hogy cégével együtt 21 millió forint közpénz is eltűnt. E szerint Volnerék az áfacsalás specialistái lehettek, jogosulatlanul tüntették el az áfát.

Ráadásul Volner a diplomáját egy sokak által kamuegyetemnek tartott intézményben szerezte, Oroszországban, az Alapvető Tanulmányok Nemzetközi Egyetemén.

A Jobbik kongresszusa egyébként a nyilvánosság kizárásával zajlott. A párthoz közel álló Alfahír.hu képviselői lehettek csak jelen az eseményen.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a újságíróknak azt is elmondta: a pártelnök bejelentése arról, hogy lemond a frakció vezetéséről, a kongresszusi küldöttek döntő hányadát meglepte, a frakció tagjait azonban kevésbé, mert korábbi üléseken már felmerült a kérdés. Vona Gábor

az elnöki munka még hatékonyabb végzésével indokolta a lépést.

Vona egyéb változásokat is bejelentett, például sok szakmai testület létrehozását szeretné, illetve sokkal több felelősséget és feladatot szeretne "alsóbb szintekre" delegálni.

Vona Gábornak a zárt kongresszuson elhangzott beszédét az internetes N1 TV tette közzé. Vona a mintegy 700 delegálttól bizalmat kért, azoknak pedig, akik még egy idő után is kételkedni fognak, azt üzente: sajnálja, mindenkin ő sem tud segíteni.

- mondta a pártelnök.

Vona Gábort a kongresszuson végül újra pártelnöknek választották:

80 százalékos támogatottsággal lett újra a Jobbik elnöke.

Vona Gábor a sajtótájékoztatóján úgy értékelt, hogy a kongresszuson a Jobbik "nemzeti néppárttá vált".

A küldöttek titkos szavazással döntöttek az alelnökökről is. A tisztséget a következő két évben

Volner János, Z. Kárpát Dániel, Toroczkai László, Sneider Tamás, Fülöp Erik és Janiczak Dávid tölti be.

Mind azok, akiket Vona alelnöknek szeretett volna.

A Jobbik kongresszusát a napokban egyébként egy újabb botrány előzte meg. A Magyar Idők írta meg, hogy Forrai Richárd, a Jobbik gazdasági hátterét építő vállalkozó és gyerekkori barátja, Debreczeni Zoltán Jobbik-tanácsadó egyik cége azzal foglalkozott, hogy

szlovák rendszámokat intéztek olyan magyar állampolgároknak, akik nem akarták befizetni az adót Magyarországon.

Szintén a Magyar Idők számolt be arról, hogy Debreczeni nemrégen ügyvezetője lett a Global Homes Group Kft.-nek, amelyet két izraeli állampolgárságú üzletember irányított. Egyiküket egyébként a bíróság eltiltotta a cégvezetéstől. A Global Homes tulajdonosi körében – erről a TV2 Tények című hírműsora számolt be először – feltűnt egy Panda Investments nevű offshore vállalkozás is.

A kézbesítési megbízott a D-D Consulting Kft. volt. Ebben a cégben – különböző időszakokban – Forrai, Debreczeni és Debreczeni felesége is tulajdonos volt. A Tények riportjából az is kiderült, hogy

az állami párttámogatás (azaz közpénz) egy része Forrai cégéhez került, és például autószerelővel vagy büféssel írattak tanulmányokat.

A Jobbik szerint nekik nincs szerződésük a D-D Consultinggal, Forrai szerint pedig, amikor ő tulajdonos volt, nem volt közük offshore cégekhez, Debreczeni is tagadta, hogy offshore cégekhez lenne köze.