Határozatképtelen az Országgyűlés

Halász János; Kósa Lajos
Budapest, 2016. július 20. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője (j) napirend előtt felszólal az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2016. július 20-án. A Liget-projekt kapcsán ellenzéki képviselők kezdeményezték a rendkívüli vitanapot. Mellette Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Határozatképtelenség miatt berekesztették az Országgyűlés szerdára összehívott rendkívüli ülését, így nem került napirendre a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítéséről szóló javaslat.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli ülést Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselő kezdeményezte, és azt MSZP-s, jobbikos, LMP-s és független képviselők is támogatták.

Szabó Tímea napirendként a 2013-ban elfogadott Liget-törvény visszavonását javasolta.

A napirend előtti felszólalások után azonban az elnöklő Latorcai János berekesztette az ülést, mivel a Ház nem volt határozatképes. Ehhez az országgyűlési képviselők több mint felének jelenlétére lett volna szükség.

Kósa: Komolytalan blöff volt

Komolytalan blöff volt az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívása, hiszen maga a kezdeményező sem jelent meg, ahogyan a kezdeményezést aláírók egy része sem - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Így akkor sem lehetett volna lefolytatni a vitát, ha határozatképes lett volna az Országgyűlés – tette hozzá. Mindezzel bebizonyosodott, hogy a parlament összehívása a Liget-projekt kapcsán mindössze „műbalhé” volt, hogy az ellenzék szerepelhessen „a nyári uborkaszezonban” - vélekedett.

Kósa Lajos szerint ebben az esetben is ugyanaz figyelhető meg, mint a korábbi nagy budapesti fejlesztések - például a Várkert Bazár vagy a Kossuth tér - esetében, hiszen azok ellen is akciókat szerveztek, majd amikor elkészültek, mindenki elégedett volt.

Újra benyújtja

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke újra benyújtja módosító javaslatát, annak érdekében, hogy semmisítsék meg a Liget-törvényt. Szabó Tímea a nyár végére, ősz elejére szeretne újabb rendkívüli parlamenti ülést összehívatni az ügyben – mondta a független képviselő.

Arra is kitért, hogy ha a kormánypárti képviselők előre tudták, hogy nem tudnak részt venni az ülésen, akkor Kövér László házelnök kijelölhetett volna egy másik napot is.