Szijjártó: Európában a rendet helyre kell állítani

Szijjártó Péter sajtótájékoztatója a török puccskísérletről
Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
A magyar külügyminiszter szerint "Európában a helyzet nem normális". Szijjártó Péter a müncheni lövöldözésre reagált, és úgy vélte, a határokon kell megvédeni magunkat a terroristáktól. Jelezte azt is, hogy Magyarország Németország mellett áll "ebben a nehéz helyzetben."
Vágólapra másolva!

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy Európában a rendet helyre kell állítani - mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a pénteki müncheni lövöldözésre reagálva. Szerinte az európai politikusok első feladata az kell legyen, hogy az európai emberek számára visszaadja, helyreállítsa a biztonságot.

és ha más lenne a helyzet, akkor nem fordulhatna elő, hogy Németországban egy héten belül kétszer követnek el aljas támadásokat ártatlan emberek ellen" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter szerint Európában a helyzet nem nevezhető normálisnak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter hozzátette: "meg kell védenünk magunkat a szélsőségektől és a terroristáktól, s meg kell védeni magunkat a határainkon". Kijelentette:

Magyarország Németország mellett áll ebben a "rendkívül nehéz helyzetben",

részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, s mielőbbi felépülést kíván a sérülteknek.

300 lőszert vitt magával

Mint arról az Origo is beszámolt, egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár volt a péntek esti müncheni lövöldözés elkövetője, aki több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban, és egyetlen pisztollyal lövöldözött. Ismerősei a támadót nyugodt, csendes fiúnak írták le.

A német sajtó Ali David Sonbolyként azonosította a fegyverest, aki kilenc emberrel végzett, majd magával is.

Iráni és német állampolgársággal is rendelkezett, 300 lőszert vitt magával, és régóta tervezte a mészárlást.

A lövöldözés helyszíne a müncheni bevásárlóközpontnál Forrás: AFP/Sven Hoppe

A német média szerint a fiú München Maxvorsadt kerületében élt a szüleivel. A legfiatalabb áldozata 13, a legidősebb 45 éves. A sérültek közül 10-en súlyos állapotban vannak.