Hagyta meghalni áldozatait a bedrogozott sofőr

drogos, sofőr, vezet
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Kristályt és biofüvet is használt a hevesi férfi, aki három ember halálát okozta egy balesetben. Az ütközés után egyszerűen elsétált a haldoklók mellett, segítségnyújtás helyett inkább beugrott a barátaival egy büfébe. Közönyét a dizájnerdrogok is kiválthatták, a szerek miatt sokan képtelenné válnak az együttérzésre. 
Vágólapra másolva!

Drogok hatása alatt vezetett, végül tragikus balesetet okozott a sofőr: három ember a helyszínen meghalt, negyedik társuk életveszélyesen sérült a tavaly novemberben 27-én, Gyöngyösön történt frontális karambolban.

Bedrogozva száguldott

Az Egri Járási Ügyészség szerint a vádlott, egy hevesi férfi pentedront és egy CHC nevű dizájnerdrogot (egyfajta biofüvet) is használt, mielőtt kocsiba ült volna. A betépett sofőr ezután két barátjával száguldozott Gyöngyös belterületén, a 3-as főút irányába tartottak – a megengedett 50 helyett 95–110 kilométer/órás sebességgel. Nem lassítottak egy jobbra ívelő kanyarban sem, így történhetett meg, hogy

kocsijuk átsodródott a bal oldali sávba, és frontálisan ütközött egy szembejövő Skodával.

Elsétáltak a haldoklók mellett

A balesetet okozó sofőrnek nem esett baja, két barátja is csak könnyebben sérült.

Megtehették volna, hogy hívják a mentőket, segítenek a másik kocsiban haldokló áldozatoknak, de elsétáltak mellettük, és beugrottak egy közeli büfébe ásványvizet venni.

Házi őrizetben

A sofőr jelenleg házi őrizetét tölti. A járási ügyészség "több ember halálát okozó, bódult állapotban elkövetett közúti járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével" vádolja a hevesi férfit – vádiratukban letöltendő börtönt, járművezetéstől való eltiltást kértek, és azt, hogy fizesse ki az eljárás során felmerült több mint egymilliós perköltséget.

illusztráció Forrás: BSIP/HUMBERT / BSIP/Humbert

Az ügyészség közleményéből nem derül ki, hogy vádat emeltek-e a sofőr két barátja ellen, hiszen a

segítségnyújtás elmulasztása őket is terhelheti.

Kiüresít, felszámol

Senki sem tudja előre, mit fog tenni egy életveszélyes helyzetben – a baleset utáni sokk magában megváltoztathatja a viselkedésünket, de a gyöngyösi társaság már-már kegyetlenségnek számító közönyében a drog is szerepet játszhatott. A biofüvek és más dizájnerszerek egyik mellékhatása, hogy

a drog lelkileg-pszichikailag kiüresíti a fogyasztót, megszünteti az empátiát, végső soron felszámolja a személyiséget is.

A szerhasználó saját magát és környezetét tárgyszerűnek érzi – erről beszéltek a Kék Pont Alapítványnak nyilatkozó, sokszor fiatalkorú biofüvesek is –, hiába függenek a rabszolgatartó anyagtól, nem tudnak szabadulni tőle.

Nem ismerik, csak szívják

A mára könnyen elérhető és veszélyesen olcsó dizájnerdrogok az utóbbi hat évben teljesen átalakították a hazai drogfogyasztási szokásokat – sok helyen maguk mögé utasították a korábbi sztárokat, a marihuánát, a speedet, az ecstasyt is.

Olcsóbb, durvább, és nem ereszt: a biofű négy év alatt lekörözte az igazit Forrás: Nemzeti Drogfókuszpont /2015

Mint Dávid Ferenc, a Kék Pont szakértője egy júniusi háttérbeszélgetésen elmondta, vannak már olyan fiatal korosztályok, főként vidéken, akik még soha nem találkoztak indiai kenderrel, és

a szintetikus anyagokkal permetezett biofüvet hiszik igazinak.

Hetente új dizájn

A homályt csak növeli, hogy nincs két egyforma szintetikus fű: a dizájnerdrogok nagy trükkje, hogy egy-két molekula cseréjével új és új típust lehet előállítani, amivel már kikerülhető a hatóságilag felállított C-lista.

Volt, ahol lavórban keverték a szintetikus kannabinoid port és a zsályát – ebből lesz a biofű Forrás: Police.hu

A távol-keleti exportőrök vegyészei akár hetente új összetételű (és gyakran ismeretlen hatású) szert gyártanak, amit még legálisan lehet teríteni a célországokban, füstölő, fürdősó, növényi tápszer vagy más fantázianéven.

Jönnek a sárkányok

„Ott tartunk, hogy nem tudjuk, mi van a tablettában: nem csak én, de a terjesztő sem. Beveszed, és vagy kisebbet szól, mint egy hagyományos füves cigi, de lehet, hogy harmincszor erősebb lesz nála, te pedig

– mondta az Origónak Zacher Gábor toxikológus.

Zacher Gábor toxikológus. A szakértő sem mindig tudja, milyen hatóanyag van a biofüves cigiben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ásós ámokfutó

Az arányeltolódásból adódik, hogy emelkedik a dizájnerdrog hatása alatt okozott balesetek, bódultan elkövetett bűncselekmények száma is.

Csak néhány eset a közelmúltból: augusztusban egy tatárszentgyörgyi sofőr ellen emeltek vádat, aki alkoholtól és pentedrontól bódultan fának csapódott autójával, két utasa halálát okozva, júliusban pedig egy 18 éves, szintén hevesi férfi ámokfutásáról adtunk hírt: a kristálytól őrjöngő fiatal ásóval ütötte le ismerőse apját, és kevésen múlt, hogy nem ölte meg az idős férfit.

Az eufória is gyilkolhat

A pszichózis ugyan nem a dizájnerdrogok sajátja – ámokfutóvá lehet válni egy ketamintúladagolástól is –, de akadnak jellegzetes tünetek, amelyek könnyen bajba sodorhatják a fogyasztót. Ilyen durvább tripeknél

gyakori a hallucinációkkal kísért ideiglenes kontroll- és tudatvesztés, a felfokozott agresszió és pánikhatás

– sorolja a buktatókat Zacher Gábor.

A beszűkült tudatállapot és az eufória egyaránt kockázatot jelent az utakon Forrás: Police.hu

Bár használói épp ezért szeretik, a stimulánsoknál kockázatos a túlzott magabiztosság, a pörgető, de megtévesztő eufória. A reakcióidő a szer hatására megnő, a perifériás látókör beszűkül, a mérlegelés készsége gyakorlatilag megszűnik, a mámorító érzés, hogy „mindenre képes vagyok” ilyenkor emberéletekbe kerülhet – és kerül is – az utakon.