Robbanás a belvárosban, többen megsérültek

Robbanás, Király utca, rendőrautók az Oktogonon, útlezárás,
Vágólapra másolva!
Robbantás történt Budapesten, a Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél álló egyik épület földszinti üzlethelyiségénél szombaton késő este, 22:30 körül. A robbanásban a BRFK két járőre sérült meg – erősítette meg vasárnap a rendőrség. Egyikük egy nő, mindketten súlyosan sérültek. A környező lakóházakat, szórakozóhelyeket, szállodákat kiürítették. Vasárnap hajnalban viszont már elkezdték hazaengedni a környéken lakókat. 
Vágólapra másolva!

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóirodája több ember sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Teréz körúti robbanás ügyében.

A Népszabadság szerint egy szögekkel megpakolt csőbomba robbanhatott fel. Ezért láthattak többen is szögeket a földön a robbanás helyszínén. Ugyanezt írja a PestiSrácok.hu is, megjegyezve, hogy több autóba is szög fúródott a robbanás után. Papp Károly országos rendőrfőkapitány is repeszekkel megrakott bombáról beszélt vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

Egy szög hever a földön a helyszínen a Teréz körútnál történt robbanás után. A képre kattintva galéria nyílik a robbanás helyszínéről Fotó: Mudra László - Origo

A rendőrség a Teréz körutat teljes egészében lezárva tartja az Oktogon és a Wesselényi utca között, és kordonokat emeltek a Király utcában is. A kordonon belülre sokáig senkit nem engedtek, vasárnap hajnalban azonban elkezdték visszaengedni azokat, akik lakcímkártyával tudták igazolni, hogy ott laknak.

Vasárnap kora reggel további rendőrségi teherautók is érkeztek, és egy újabb, a korábbinál nagyobb körben kordonozták el a környéket.

Teljesen lezárták a környéket a rendőrök Fotó: Mudra László - Origo

A robbanás miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogosjárőre megsérült, mindkettőjüket kórházba vitték, további sérültek nincsenek. A rendőrség szakértők bevonásával megkezdte a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végez – írja vasárnapi közleményében a Police.hu. A sérültek állapota stabil.

Rengeteg embert kikérdeztek a rendőrök már szombaton éjszaka, vasárnap délelőtt pedig közleményt adtak ki, amelyben a lakosság segítségét kérik. A Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve akinek a cselekménnyel kapcsolatban információja van, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon, vagy hívja a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikét.

Tűzszerészek a helyszínen

A helyszíni szemle részeként a rendőrségi tűzszerészek és a Készenléti Rendőrség egységei is a helyszínre érkeztek, hogy átvizsgálják az épületet egy esetleges robbanószerkezet után kutatva. Egyelőre nincs információ arról, hogy találtak-e ilyen szerkezetet.

A robbanásban közvetlenül érintett épületeket el kellett hagyniuk a lakóknak, többségük barátoknál, ismerősöknél húzódott meg éjszakára. Akik nem tudtak, vagy nem akartak elmenni, azokat melegedőbuszokban helyezték el a rendőrök.

Korábban írtuk:

Több mint száz rendőr érkezett a helyszínre, akik az Oktogon környékén

a környező lakóházakat, szórakozóhelyeket, szállodákat is kiürítették.

Egyik olvasónk, aki a Dob utcában lakik, azt mondta az Origónak, hogy a lezárás a Wesselényi utcáig tart, addig viszont teljes, nem csak a körút, a környező utcák is le vannak zárva, és ő sem mehet haza. A rendőrök azt mondták neki, hogy van a közelben egy melegedő. Nem sokkal később 15-20 rendőr indult át a Király utcától a Dob utca felé a Kertész utcában. A Király utcánál pedig láthatósági mellényes rendőrök vittek be a helyszínre feltehetőleg szemtanúkat.

Vasárnap hajnalban, valamivel két óra előtt testpáncélt viselő rendőrök érkeztek a helyszínre. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője is szemlét tartott, de nem nyilatkozott arról, hogy mi történhetett.

Folyamatosan érkeztek a tűzoltóautók és a mentők is, az egyik mentő egy 50 év körüli külföldi férfit látott el, aki percekig nem tudott megszólalni a sokktól, hozzá a rendőrök hívtak segítséget.

Egyelőre nem zárható ki, hogy bűncselekmény történt. A képre kattintva galéria nyílik a robbanásról Fotó: Mudra László - Origo

Az M1 Híradója azt közölte, hogy bűncselekmény miatt történt a robbanás. A detonációt hallani lehetett Budán, a Mammutnál, a Groupama Arénánál, a Lövölde téren és a Nyugati pályaudvar környékén is. Az Origo helyszínen tartózkodó munkatársának a környékbeliek azt mondták, hogy a robbanás erejétől az épületben a lépcsőház egy része megsemmisült.

A katasztrófavédelem közlése szerint tűz nem keletkezett, a fővárosi hivatásos tűzoltók vizsgálják az érintett épületet, munkájukat a helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja.

Egy másik olvasónk azt írta az esetről: „Itt lakom a szomszéd házban, itt is éreztük az óriási robbanást. Azonnal kinéztem az ablakon, és civil ruhás rendőrök már rohantak a robbanás felé. Pár perc múlva már nyüzsögtek a rendőrök, érkeztek a mentők és a tűzoltók. Lementünk, de a rendőrök nem voltak a helyzet magaslatán, jobbra-balra cikáztak, ordibáltak, megafon nuku, hogy tájékoztassák a népet, hogy mi a tényállás. A köztük folyó beszélgetést hallottam, abban volt szó valami táskáról, és láttam egy testet, ami a ház oldalánál feküdt, mellette a házfal is megomlott. A túloldalt közlekedő két autó vezetőoldali szélvédője is betört. Több kis horpadás volt mind két autón. Egy taxi lámpájába egy 50-es szög volt belefúródva, és a sofőr nyaka is megsérült.”

Fotó: Mudra László - Origo

Egy olvasónk, aki egy közeli hotelben dolgozik, arról írt, hogy két robbanást is hallott 3-4 perces különbséggel, Gábor nevű olvasónk pedig arról számolt be, hogy a Király utcánál látták, ahogy 8-10 rendőr négy vagy öt, kinézetük alapján közel-keleti származású férfit kísért egy rendőrségi mikrobuszhoz, majd elhajtottak velük.

Ha Önnek van információja az aktuális eseményekről, írjon nekünk a hirugyelet@origo.hu e-mail címre!

Rendőrök a belvárosi robbanás helyszínén Fotó: Mudra László - Origo

Lezárták a környéket Fotó: Mudra László - Origo