Szabó Richárd: A szívügyemnek érzem a határ védelmét

Szabó Richárd a Készenléti Renőrrség törzszászlósa és határvadásza 2016 október 5-én
Szabó Richárd a Készenléti Rendőrség törzszászlósa
Vágólapra másolva!
Heteket tölt távol a családjától, mégsem bánja, mert azt mondja, a határ mellett a testvérei veszik körül. Szabó Richárd törzszászlós, a Készenléti Rendőrség V. Bevetési Osztályának csoportvezetője annyira szereti ezt a szolgálatot, hogy még a határvadászokat toborzó kisfilm főszerepét is vállalta.
Vágólapra másolva!
Szabó Richárd, a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóságának törzszászlósa Fotó: Szabó Gábor - Origo

A rendőrség határvadászokat keres, mondhatnám úgy is, hogy olyan jelentkezőkre vadászik, akiket érdekel ez a hivatás. Ön mióta szolgál a határon?

Én a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóságánál dolgozom. Mi segítjük az államhatár védelmét addig, amíg nem alakul meg a többi határvadász osztály. Hét éve szereltem fel, öt éve vagyok a Készenléti Rendőrségnél, és két éve szolgálok a határon.

Két évvel ezelőtt lement, és azóta ott él, vagy időnként hazajöhet, hogy aztán újra elinduljon?

Nem kell állandóan a határnál lennünk, de amióta megnőtt a migrációs nyomás, egyre többször járunk le a Rendészeti Igazgatóságról. Korábban ritkábban fordult elő, hogy le kellett mennünk, most már kitelepített szolgálatokkal oldja meg a rendőrség a határszakasz védelmét. Ez azt jelenti, hogy egy hónapban egyszer vagy kétszer levonul a századunk.

Pontosan mi egy határvadász feladata, azon túl, hogy a kerítés mellett járőrözik és figyel?

Elsődlegesen az államhatár, Magyarország és az Európai Unió védelmét kell ellátnia. Ma ez nagyrészt a szerb határon jelent munkát. Bács-Kiskun megyében és Csongrád megyében teljesítünk szolgálatot. A határvadásznak, akit most toboroznak, főként gyalogos szolgálatot kell ellátnia. A csoport vezetője pedig gépkocsival járja a kiépített határszakaszt, ahol a kerítés és a gyors drótakadály mellett kiépült az út. Vannak helikopteres, kutyás és lovas járőrök is.

Szabó Richárd ingázik a határ és Budapest között Fotó: Szabó Gábor - Origo

Röszkén megdobálták önöket a migránsok. Akkor is lent volt?

Nem, ott pont nem voltam ott.

Volt olyan esemény, amelynél intézkednie kellett?

Egyszer észrevettünk néhány migránst, aki éppen átvágta a kerítést, hogy így jusson be Magyarország területére. Az elsődleges feladatunk az, hogy a migránsok ne lépjék át a határt, de ők már átvágták a kerítést, úgyhogy intézkednünk kellett.

Odarohantak, és elfogták őket?

Nem egészen, de majdnem. Az őrök kétszáz-háromszáz méterre vannak egymástól. Nem csak rendőrök vannak közöttük, hiszen a honvédséggel közös szolgálatot látunk el. Amennyiben két őr közötti szakaszon próbálnak átjönni a kerítésen, mindenki odarohan, de nem az az első, hogy elfogjuk őket. Először felszólítjuk az illegális határátlépőket, hogy Magyarországra, az Európai Unió területére léptek, és hagyják el az országot. Mivel az említett esetben erre nem voltak hajlandók, elfogtuk a kerítést átvágó embereket.

Azt mondja, a szívügye ez a szolgálat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Van arra joga egy gyalogos határvadásznak, hogy fegyverrel is beavatkozzon, ha szükséges?

Azért, mert valaki átjön a határon, fegyvert még nem használhat ellene egy határvadász. Amennyiben annyira erős lenne az ellenállás, hogy szükséges, ugyanúgy, mint bármelyik szolgálatban, lehet kényszerítő eszközt alkalmazni, de csak a cselekménnyel megfelelő arányban.

Ha valaki határvadásznak jelentkezik, arra számítson, hogy olyan lesz, mintha a rendőrtiszti főiskolára felvételizne? Ha jól tudom, ott kemény fizikai feladatokat kell teljesíteni, ami elég komoly kihívás.

Bár a határvadászok tiszthelyettesnek szerelnek fel, ugyanúgy alkalmasnak kell lenniük testileg, szellemileg és egészségügyileg is. Mi is foglalkozunk a testünkkel, folyamatosan képezzük magunkat. Az önképzést a rendőrségi törvény is előírja.

Ki lehet határvadász?

Férfiak és nők is. 18-tól 55 éves korig bárki jelentkezhet, aki fizikailag, pszichikailag és egészségügyileg alkalmas a szolgálatra, magyar állampolgár, büntetlen előélettel és bejelentett magyarországi lakóhellyel rendelkezik, és vállalja a kifogástalan életvitel ellenőrzését a hivatalos szolgálat előtt és az alatt is.

Bővebb információ: https://www.facebook.com/hatarvadaszkepzes/?fref=ts

Mire számíthat az, aki határvadásznak jelentkezik, úgy értem, milyen lesz egy napja?

Attól függően, hogy melyik határrendészeti kirendeltségen kezdjük meg a szolgálatot, mindig ahhoz közel van a rendőrségi szálló, ahol az aktuális állomány lakik. Van nappalos és éjszakás szolgálat. Nappal, ébredés után van egy közös reggeli. Utána a határrendészeti kirendeltségre megyünk, ahol felvesszük a fegyvert, majd eligazítás után elindulunk a határra, és mindenki elfoglalja azt a területet, amelyet a parancsnoka neki meghatározott. A határon hideg élelmet kap egy határvadász. 12 órás szolgálat van, ami időnként két órával több a váltás miatt. Előfordul, hogy meg kell várnunk a többieket, mert határszakaszt őrizetlenül nem hagyunk, de ezért túlóradíj jár. Szolgálat után ugyanott leadjuk a fegyvert, ahol felvettük, és jelentést írunk arról, ha történt valami.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Értem, és mi történik a szabadidőben, vannak közös programok?

A szolgálatot követő 12 óra jelenti a szabadidőt. Azt ezt követő 12 óra már készenléti díjas, mert ekkor már készenlétben kell lennünk a következő szolgálat megkezdésére. Ebben az időszakban olyan állapotban kell lennie a határvadásznak, hogy bármikor szolgálatba tudjon lépni. Mint minden kisebb közösségben, a miénkben is kialakulnak baráti társaságok, akik közösen töltik el a szabad órákat.

Korábban keringett az interneten egy olyan kép, amelyen egy tákolmányt lehetett látni. Ha jól emlékszem, azt írták a kép alá, hogy ilyenekben alszanak a határvadászok. Ugye nem ilyen a szállás?

Dehogy. Azt a szemeteszsákokból összetákolt bódét korábban azon a helyen építették maguknak a kollégák, ahol még nem épültek ki olyan épületek az út mentén, ahová be lehet húzódni extrém időjárási viszonyok között. Ha ott aludt valaki, az elég szomorú, mert akkor kötelezettségszegést követett el a szolgálati idejében. Egyébként egyre több úgynevezett esőbeálló és magasfigyelési pont épül a határ mentén. A „mafin” is átfúj a szél, de legalább fedett, ott is meghúzódhat a határvadász. Sőt, az a szabály, hogy ott, ahol van magasles, mindig lennie kell egy őrnek is. Ha éjszakai szolgálatban van, hőkamera vagy éjjellátó is van nála.

Ezeken a rendőrségi szállásokon van televízió vagy csocsóasztal, lehet például filmet nézni?

Van, de nem mindenhol van minden. Van, ahol csocsó, máshol darts van. Igazság szerint az állomány nagy része, mivel főleg fiatal férfiakból áll, többnyire a konditermeket látogatja, mert az is a rendelkezésünkre áll. Én is oda szoktam járni.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egyébként a szállók koedukáltak? Most nem úgy értem, hogy egy szobában férfiak és nők is vannak, hanem úgy, hogy egy épületben laknak a nők és a férfiak.

Általában igen, de van olyan hely, ahol külön vannak a nők és a férfiak.

A helyiek barátkoznak a határvadászokkal, vagy a határvadász ki sem mehet a kocsmába az emberekkel beszélgetni?

Kimehet, ha akar. Miért ne mehetne? Ha valaki megkíván egy sört, nyugodtan megihatja. A szolgálatot követő 12 órában van erre lehetőség, de akkor is olyan állapotban kell maradnia, hogy a határvadász szolgálat hírnevét ne csorbítsa. A szolgálati előtti időszakban viszont már nem ihat alkoholt.

Meg lehet ebből élni, akkor, ha valaki csak határvadász, és nem teljesít máshol szolgálatot?

Meg. Bár nyilván ez emberfüggő.

Mennyiből él egy határvadász?

A jelentkezők féléves képzést kapnak. Ez alatt az idő alatt kétszer kell vizsgázniuk. Az első két hónapban bruttó 150 ezret kapnak, utána egy év próbaidővel készenléti rendőrök lesznek 220 ezres bruttó bérrel és extra juttatásokkal.

Jogosultak lesznek: nyelvvizsga-, éjszakai és készenléti pótlékra, a túlszolgálat megváltására pénzben vagy szabadidőben, a hivatásos állományt megillető élet- és balesetbiztosítási szolgáltatás díjmentes igénybe vételére, béren kívüli juttatásként - többek között - évi 200 000 forint értékben cafeteria juttatásra, lakhatási támogatásra vagy albérleti-díj hozzájárulásra, indokolt esetben szálló- vagy garzonelhelyezésre, évente ruházati utánpótlási ellátmányra, munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésre, egészségügyi ellátásra, kedvezményes utazási és mobiltarifa igénybe vételére.

A családja hogy viseli, hogy ennyit van távol?

Nekem a feleségem is rendőr, aki átlátja a helyzetet, elfogadja, megérti, és tudja, hogy ez mivel jár. Én a szívügyemnek érzem a határ védelmét, nagyon tetszik ez a szolgálati forma. A rendőri amúgy is változatos szakma, ahol minden egyes szolgálattal új ingerek érik az embert, legyen Budapesten vagy vidéken, és lásson el bármilyen szolgálatot. A határvadászatnak az egyetlen hátránya az, hogy időnként távol vagyok azoktól, akiket szeretek, de jó társaságban ezt is ki lehet bírni. Bár az igazi családomtól messze vagyok, a kollégák között testvéri hangulat vesz körül, úgyhogy a testvéreim is ott vannak velem. Együtt éljük át az élményt, amit a határvadászat jelent, hiszen annak is megvan a fílingje, ha beszállunk egy katonai szállító gépjármű hátuljába, és azzal megyünk a határra.