Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!

Pénteken változóan felhős időre van kilátás, csak néhol alakulhat ki zápor. A keleti szél megélénkül.

Reggel 3, délután 13 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

Szombaton és vasárnap erősen felhős, és borult időszakok váltakozhatnak. Kisebb eső, záporeső bárhol kialakulhat. A keleti. északkeleti szél többfelé lesz élénk. 11 és 17 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

Boldog névnapot

Október 14. az év 288. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 78 nap van hátra.

Ma az Ilonákat és Heléneket ünnepeljük.

A Heléna női név görög eredetű, pontos jelentése vitás, talán fényes, sugárzó. Valószínűleg a görög heliosz (nap) szó származéka. Az Ilona női név, a Heléna régi magyarosodott alakváltozata, amelyet a középkor óta használnak ebben a formában. A magyar nyelvbe szláv közvetítéssel került, és szabályos nyelvi változásokkal alakult ki a mai alakja. Az Ilona azon ritka magyar nevek közé tartozik, mely a magyar nyelvből került be más népek névanyagába, a 20. század elejétől megtalálható a finn nyelvben, amihez hozzájárulhatott az is, hogy alakja a finn ilo (öröm) szóra hasonlít. Ma Alán, Alen, Beatrix, Bocsárd, Buzád, Buzát, Celesztina, Dominik, Domokos, Domonkos, Domos, Hella, Ilma, Krizanta, Lívia, Liviána, Livianna, Trixi névnap is van.

Távkapcsoló

Pénteken a TV2 22 órától az Egy drága társ című filmet adja Diane Keatonnal, Kevin Kline-nal, az RTL Klubon a Csúcsformában sorozatváltozatából láthatunk újabb részt. A Viasat3-on jön Harry Potter és az azkabani fogoly, a Duna TV-n pedig egy Nora Roberts-film, az Azúrkék égbolt - eközben az OzoneNetworkön Egzotikus emigránsokat ismerhetünk meg.

Szombaton összecsap a Star Academy és az X-Faktor, az énekes tehetségkutatók után pedig izgalmas filmek jönnek a TV2-n és az RTL Klubon, előbbin az Orvlövész, utóbbin Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész. A Duna TV a Jó reggelt, Vietnam! után a MEMO című magyar tévéfilmmel készül, az OzoneNetwork a francia tengerpartot mutatja be madártávlatból.

Vasárnap a Sztárban sztár, illetve a Kicsi Óriások után egy-egy vígjátékon szórakozhatunk a TV2-n és az RTL Klubon, előbbi a Férj és férjet, utóbbi a Barátság extrákkal című filmet adja. A Duna TV is látványos show-val készül, jön a Magyarország, szeretlek!, a LifeNetworkön pedig 19 órától a hamburger, majd a curry összetevőiről tudhatunk meg többet.

Mozipremierek

  • Inferno
  • 24 hét
  • Titkok és vallomások
  • Az utolsó tangónk