Alaptörvény: kormánypárti nem a Jobbik módosító javaslataira

Vágólapra másolva!
A kormánypártok nem támogatták az igazságügyi bizottság keddi ülésén a hetedik alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó jobbikos módosítási javaslatokat. Az alaptörvény-módosítás zárószavazását november 8-ára tervezik, de lehet csúszás.
Vágólapra másolva!

A Jobbik egyik javaslata azzal kapcsolatos, hogy milyen többségű törvényben határozza meg a letelepedés feltételeit az Országgyűlés. Az ellenzéki párt alkotmányozó többséget akar. Ezt azonban a Fidesz értelmetlennek tartja, mert önmagában is elég garancia, hogy az alaptörvényben rögzítenék: idegen népesség nem telepíthető be Magyarországra, illetve hogy azok az idegen állampolgárok, akik itt akarnak élni, azok – saját kérelmük alapján – egyedi elbírálásban részesülnek – mondta a fideszes Répássy Róbert.

A letelepedési kötvénnyel összefüggő másik jobbikos felvetésről a képviselő azt mondta: a javaslat mindenféle jogcímen megtiltaná a letelepedést. Magával az elvvel a kormánypártok egyetértenek, de

úgy látják, hogy a Jobbik zsarol, és az alkotmánymódosítást egy gazdasági kérdéssel, a letelepedési kötvények megszüntetésével köti össze.

Répássy Róbert elmondta, hogy az alaptörvény-módosítás zárószavazását november 8-ára tervezik, de elképzelhető csúszás.