Egymást érték a házkutatások a bőnyi gyilkosnál

Bűnügyi helyszínelők dolgoznak a bőnyi rendőrgyilkosság területén
az elkövető háza
Vágólapra másolva!
Több házkutatást tartottak már a radikális eszméiről közismert Győrkös Istvánnál, akinél korábban illegálisan tartott lőfegyvert és lőszereket is találtak – ezt mondták helyiek az Origo tudósítójának. A helyieket meglepte, hogy fegyvere (sőt, gépkarabélya) volt. Egyik fia fegyverműves, de egyelőre találgatják a helyiek is, hogy jutott hozzá. 
Vágólapra másolva!

Katonás viselkedésű, értelmes, de távolságtartó – a megkérdezett falusiak szinte mind így jellemezték a bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottját.

Fegyelmezett fanatikus

A 76 éves férfi nevét nem árulták el a hatóságok, a faluban így is mindenki tudja, hogy Győrkös Istvánról van szó. Sokan megemlítették, hogy egy „furcsa szekta”, militáns csoport vezetője – bár szervezetéről, a több mint 20 éve működő Magyar Nemzeti Arcvonalról név szerint alig hallottak,

a telkein gyakorlatozó kopasz, bakancsos fiatalok látványa mindenki számára feltűnő és riasztó volt.

A szerda reggeli lövöldözésről, majd a gyilkosságról kiszivárgó hírek felkavarták a helyieket.

Nem hittem volna, hogy mégis tart fegyvert, pláne, hogy embert ölne” – mondta fejét csóválva a helyi gazdaboltban bevásároló férfi, egy templomba igyekvő idős nő viszont amiatt aggódott, hogy mit fognak most gondolni az emberek a bőnyiekről.

Az elkövető háza Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az asszonyt csak némileg nyugtatta meg a tudat, hogy Győrkös István egyébként nem tősgyökeres bőnyi: 20 éve költözött családjával a településre, és megvették a Szabadság úti házat, majd néhány telket a Szőlőhegyen. Egyébként a férfi visszavonultan élt, csak felszínes kapcsolatot tartott a falubeliekkel.

Rendőrök figyelik a lezárt utcaszakaszt, a fák mögött Győrkös háza Forrás: Origo - Adrián Zoltán

Négy éve azonban egyik fia meghalt, és egy, az Origónak névtelenül nyilatkozó helybéli szerint ezután csak még inkább emberkerülővé vált.

Gépkarabéllyal gyilkolt

Hogy ámokfutását mi váltotta ki, nem egyértelmű, de a gyanúsított október 26-án reggel fél nyolckor gépkarabéllyal támadt a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatáshoz kirendelt nyomozóira.

Lapértesülések szerint a rendőrök egyébként eleve illegális fegyvertartás gyanúja miatt érkeztek a címre, más hírek szerint a Teréz körúti robbantással kapcsolatos ellenőrzésekkel összefüggésben.

A nyilas vezető összesen hat lövést adott le, és fejbe lőtte Pálvölgyi Pétert, az NNI őrnagyát, aki a helyszínen meghalt.

A megtámadott rendőrök viszonozták a tüzet, a támadó pedig maga is megsérült – ezután a házában elbarikádozta magát, és azzal fenyegetőzött, hogy

bárki jön még, agyon fogja lőni.

A férfit végül a Terrorelhárítási Központ győri bevetési egysége fogta el, fegyverhasználat nélkül, amit az is segített, hogy a lövöldöző sebesülése miatt maga is legyengült.

Távcsöves AMD-vel gyilkolt

A gyanúsítottat kórházi ellátása után őrizetbe vették. Az akcióban személyesen részt vett Hajdú János, a TEK vezérőrnagya, az elfogásról készült videón pedig jól látható a gyilkos fegyver, egy optikával házilag ellátott, AMD-típusú gépkarabély is, a hozzá tartozó teli tárral.

Ölni akart, és tudott is

Az Origónak névtelenül nyilatkozó, a rendőrséghez közelálló forrásunk szerint

Győrkös szándékosan lőhetett fejre,

ez nem egy kósza sorozat kapáslövése volt. " Képzett és elszánt, katonaviselt emberről van szó, aki ismeri a fegyverét, rendszeres lőgyakorlatokat tartott embereivel. A halálos találat utáni négy-öt lövés talán már nem volt pontos, mivel akkor már a rendőrök visszalőttek, és ő maga is vérzett, de az első szinte biztosan célzott" - vélekedett a megszólaló.

„Visszafogott, katonás férfi volt, de ezt senki sem hitte volna Győrkösről” – mondta a helyi férfi, akit szintén mélyen megrázott a rendőrgyilkosság Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Honnan volt fegyvere?

Az ügyben még szerda délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az ORFK, a TEK és a Központi Nyomozó Főügyészség.

Szűkszavú rendkívüli sajtótájékoztató Győrben Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Mivel a nyomozás még nagyon az elején tartott, kérdéseket nem lehetett feltenni, Hajdu János TEK vezérőrnagy és Papp Károly országos főkapitány csak szűkszavúan beszélt az eset hátteréről, körülményeiről. A hírzárlatra jellemző, hogy amikor a tűzharc után a sebesültek számáról és állapotukról érdeklődtünk, a máskor szívesen nyilatkozó Győrfi Pál is a Központi Nyomozó Ügyészséghez irányított minket.

Rovott múlt és lőporszag

Nem mellékes szál az ügyben, hogy a bőnyi rendőrgyilkos egyik fia fegyverművesként dolgozott, de így is kérdés, hogy az idős férfi hogyan juthatott hozzá újabb gépkarabélyhoz, ha

ő és szervezete a hatóságok látókörében volt.

Győrköst először 1993-ban ítélték el illegális fegyver -és lőszertartás miatt, akkor azonban csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Rendőrök, határrendészek, kommandósok lepték el Bőnyt szerdán reggel Forrás: kisalfold.hu - Mészáros Mátyás

Kérdeztük a hatóságokat, miért a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei indultak házkutatásra, miért nem a terrorelhárítást küldték ki. Eddig a TEK válaszolt, ők úgy fogalmaztak, hogy "a rendvédelmi szervek értesítése alapján részükre

többek között a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres személyek előállítását."

Magyarán, mindenhol először az ő kommandósaik törnek ablakot-ajtót, ahol fegyveres gyanúsítottra számítanak - itt viszont

nem tették, mert nem szóltak nekik.

Mindenki ismerte

Győrkös István radikális elkötelezettsége egyébként annyira közismert, hogy személye és csapata, a Magyar Nemzeti Arcvonal is külön Wikipédia-szócikket kapott. A férfi saját állítása szerint 1956-ban börtönbe került, ahol a nyilas rabtársakon keresztül megismerkedett a nemzetiszocializmus és a hungarizmus eszméivel.

Kifütyülte Göncz Árpádot is

1989-ben Győrben aztán megalapította első saját szervezetét a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportokat – de őt és társait szinte azonnal beperelték és felfüggesztett börtönre is ítélték elveik nyílt propagálása miatt. A per lezárása után, 1992-ben változtatta meg a szervezet nevét Magyar Nemzeti Arcvonalra, a radikális csoport pedig hamarosan akcióba is lépett: 1992. október 23-án

kifütyülték Göncz Árpádot,

aki a mikrofonhoz lépése után el sem tudta kezdeni ünnepi beszédét, és pár perc után fel is hagyott a kísérletezéssel.

Győrkös ugyanakkor részt vett a hungarista mozgalom szervezésében és irányításában is: Tatár Imre, a mozgalom egyik alapítója 1994-ben egyfajta társelnöki rendszert hozott létre, Győrkös pedig társelnökként vezette a mozgalmat Tatár, Ekrem-Kemál György és az ausztrál hungaristák küldötteként ismert, de orosz propaganda terjesztésével is hírbe hozott Szabó Albert mellett.

Tatár 1995-ös halála után Győrkös István állítólag egyeduralomra tört, ami a mozgalom felaprózódásához, végül széteséséhez vezetett – a férfi azonban tovább vezette a (radikális ellenfelei által elitistának tartott) Magyar Nemzeti Arcvonalat.

Talán kevesen tudják, de Győrkös találta ki a becsület napját is: 1997-ben rendezték meg az első, a német és magyar alakulatok budai kitörésére emlékeztető rendezvényt, ami a magyar radikális szélsőjobb legnagyobb éves megmozdulásává vált.

A Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal jelenleg valószínűleg a legaktívabb hungarista csoport - írtuk tegnapi cikkünkben. A szervezet rengeteg szállal kapcsolódik a Jobbikhoz is. Ők voltak, akik folyamatosan támadták Szegedi Csanádot zsidó származása miatt, és ők szivárogtatták ki azt a hangfelvételt, melynek révén kiderült, hogy Szegedi Csanád uniós forrásokból ígért pénzt az őt származásával zsarolónak. A neonáci MNA ráadásul azzal a Betyársereggel működik együtt, amelynek vezetője Tyirityán Zsolt – aki korábban a Magyar Nemzeti Arcvonal aktivistája is volt –, Vona Gábor Jobbik-elnök személyes jó barátja.

Egyértelmű jelek

„Radikális ellenállás, katonás jellem és fegyverimádat – a jelek mind egy irányba mutattak, mondta az Origónak Végh József kriminálpszichológus, egykori túsztárgyaló –, egy ilyen eszmeiségű és jellemű férfinál nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb éles harcban is részt akar venni.”

Végh szerint az sem kizárt, hogy

a férfi dicsőségnek élte meg, hogy a TEK-et kell az elfogására küldeni,

és valószínűleg „bajtársainak” is üzenni akart fellépésével.

Azoknak a társaknak, akik a szőlőhegyi birtokán gyakorlatoztak, célba lőttek airsoft- és paintballpuskákkal, és folyamatosan készültek egy lehetséges fegyveres összecsapásra – a gyakorlatokról szóló videókat pedig közösségi oldalakon is megosztották.

Előzetesbe került

Győrkös Istvánt csütörtök délután előzetes letartóztatásba helyezték, és a tököli rabkórházba szállították.

A gyanúsított ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt rendeltek el nyomozást, büntetése akár életfogytiglani szabadságvesztés is lehet.