Jogerős: méltatlan a posztjára a gyömrői polgármester

Gyenes Levente
Vágólapra másolva!
A bíróság másodfokon, jogerősen is kimondta, hogy a tavaly felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, de azóta újraválasztott gyömrői polgármester, Gyenes Levente méltatlanná vált a polgármesteri tisztségére. Új választás lesz, amin Gyenes nem indul, ám azt ígéri, a munkát folytatja.
Vágólapra másolva!

Megszűnt Gyenes Levente gyömrői polgármesteri tisztsége méltatlanság miatt, miután ezt jogerősen kimondta a Budapest Környéki Törvényszék - írta a Magyar Nemzet. A törvényszék január 11-én állapította meg másodfokú határozatában a méltatlanságot, így aznap megszűnt Gyenes tisztsége.

A törvény szerint 120 napon belül kell kitűzni az időközi választást, addig várhatóan Mezey Attila alpolgármester látja el a polgármesteri feladatokat.

Gyenes Levente ellen a Pest Megyei Kormányhivatal indított méltatlansági eljárást.

Gyenes Levente Forrás: Gyenes Levente Facebook oldala

Azután, tavaly a Szegedi Ítélőtábla a kecskeméti számlagyárként ismerté vált ügyben adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen 9 hónap - két évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélte.

Gyenes Levente májusban lemondott tisztségéről, de újraindult a választáson, amelyet augusztusban jóval több mint kétharmados támogatással megnyert.

Ezután kezdeményezett eljárást a kormányhivatal, a bíróság pedig első-, majd másodfokon is kimondta a méltatlanságot.

Gyenes folytatná a munkát

A Facebookon reagált az először a helyi sajtóban megjelent hírre Gyenes Levente. Közösségi oldalán a polgármester úgy fogalmazott, hogy ő hivatalos értesítést nem kapott az ítéletről, de rákérdezett, és "ez a hír velem kapcsolatban kivételesen igaznak bizonyul."

Jelezte, hogy a jogerős bírósági döntést tiszteletben tartja, egyet azonban nem ért vele. Azt is írta, hogy immár 15 éve vezeti Gyömrőt "a legjobb tudása szerint", a bírósági döntés után

"Az élet és a munka nem áll meg, folytatjuk" - írta, ám utalva az eddig a város élén végzett munkájára, hozzátette, hogy

és azt a közösen kidolgozott városfejlesztési koncepciót, amely mentén folyamatosan fejlődik Gyömrő." Ebből viszont arra lehet következtetni, hogy nem indul újra a posztért, erről már korábban is beszélt.