Orbán Viktort idézi és dicséri a Breitbart

Vlagyimir Putyin budapest látogatás Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök egyértelműen kiállt a terroristagyanús országokból érkezők kitiltása, azaz Trump rendelete mellett, erről írt a nagy hatású amerikai internetes újság, a Breitbart. Orbán szerint az USA-nak joga van meghozni a saját intézkedéseit, majd azt is mondta, hogy mindenkinek inkább a saját ügyeire kellene összpontosítania.
Vágólapra másolva!

idézi Orbán Viktor miniszterelnököt a Breitbart.

A hihetetlenül sikeres, elitkritikus híroldal döntő szerepet játszott Donald Trump megválasztásában. A Breitbart lényegét tekintve egy alternatív jobboldali orgánum, amely magas szintű elemzéseivel, eredeti stílusú, nem ritkán kemény vagy ironikus cikkeivel az amerikai politikából kiábrándult csoportokat is meg tudja szólítani. Trump a híroldal vezetőjét, Steve Bannont először kampányfőnökének, majd elnöki főtanácsadónak nevezte ki.

Donald Trump a beiktatása óta több rendeletet is aláírt már (háttérben, a sor jobb oldalán Steve Bannon) Forrás: Picture-Alliance/AFP/Ron Sachs

A Breitbart idézi a magyar miniszterelnök szavait, amit az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális csúcstalálkozóján mondott Málta fővárosban, Vallettában. Orbán azt is mondta, hogy az amerikai vezetés úgy döntött, hogy bizonyos államok polgárainak nem ad vízumot, és ehhez az Egyesült Államoknak joga van.

– mondta a magyar miniszterelnök.

A híroldal szerint a közvélemény pontatlanul muszlim tilalomnak kommunikálja Trump elnöki rendeletét, amely átmenetileg hét országból (Szíria, Irán, Irak, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) tiltotta meg a beutazást az Egyesült Államok területére.

Azt írják, hogy ezek az országok már az előző Obama-adminisztráció alatt is aggodalomra adtak okot. Továbbá, hogy a tiltást többek között

Angela Merkel német kancellár is élesen bírálta, akinek a 2015-ös kijelentései miatt az unió területére korlátlanul tudtak belépni a migránsok más földrészekről.

Azonban a közép-európai vezetők, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök vagy Miloš Zeman cseh elnök inkább a határvédelmi politikát támogatták a migrációs válság idején.

Képmutatók és támogatók

A cikkben – amely címében Orbán Viktort idézi – arról is szó van, hogy Dhahi Khalfan, a dubaji rendőrfőnök támogatja Trump rendeletét, mert szerinte így könnyebben kiszűrhetőek a veszélyes elemek, és ez jobb, ellentétben az előző adminisztrációk politikájával, amely minden körözött arabot automatikusan terroristának minősített.

Nigel Farage, a UKIP lemondott vezetője, a brexit egykori hangadója szerint a londoni polgármester, Sadiq Khan képmutató, amikor Trump rendeletét bírálja, mivel a polgármester olyan országok diplomatáit hívta el Londonba, amelyek izraeliek beutazását tiltották meg.