A mai lehet az év legmelegebb napja

Hőség Meleg Nyár budapest Szabadság tér Hőség Budapesten - Szabadság tér
Hőség Budapesten - Szabadság tér
Vágólapra másolva!
Továbbra is másodfokú riasztás van érvényben a hatalmas hőség miatt. Az előrejelzések szerint 37 fok is lehet ma délután, de bizonyos helyeken, főleg a nagyvárosokban, a gyakorlatban ennél akár 15 fokkal is melegebb lehet. A mentősöket is többször hívják, az átlagosnál 15 százalékkal kapnak több riasztást, rengeteg ember lesz rosszul a kánikulában.
Vágólapra másolva!

Az időjáráshoz alkalmazkodva kezdtük a mai anyagunk elkészítését: jegeskávét vettünk.

Ezt már csak azért is könnyű megerősíteni, mert a kávénkban lévő jégkockák pillanatok alatt elolvadtak.

Ott jó, ahol nincs hőség

Ilyenkor persze, aki teheti, keresi, hogyan hűsítheti le magát legalább egy kicsit. A mindig zsúfolt Kossuth téren például a legnépszerűbb hely a párakapu. Itt alulról jön a víz. Minden félórában egyszer kapcsolják be, 3-4 percre. Ilyenkor – kortól, nemtől függetlenül – aki teheti, átsétál rajta.

Hőség Budapesten - Szabadság tér Fotó: Polyák Attila - Origo

Innen nem messze a Szabadság téri szökőkutat is ellepték az emberek. Főleg a gyerekek. A szüleik hagyták őket. Sőt néha ők is bementek a vízbe.

Egy nagymama azt mondta, ezzel és rengeteg folyadékkal védekeznek a hőség ellen. Ők egy panelben laknak. A legmelegebb időszakban ide és a közeli Olimpiai Parkba járnak. Ott szerintük valamivel hűvösebb van.

Egy másik nagymama a kezében egy nagy üveggel mesélt.

Először is azt, hogy a táskájában további kisebb üvegek vannak, mind tele hideg vízzel.

És gyümölcsöt is visz magával az unokájának.

Éppen egy unokájára vigyázott, aki szintén a szökőkútban ugrált. A kilencéves kisfiú azt mondta, ő nem is érzi, hogy nagyon meleg van. Most jött haza Las Vegasból. Ott még melegebb volt, 48 fok.

Aztán ismét a nagymama mesélt. Elmondta, hogy

folyamatosan hallgatja a híreket, hogy a szakemberek mit tanácsolnak. Ezek többségét megfogadja.

Bár magas a vérnyomása, de mivel szedi a gyógyszereit, eddig nem lett rosszul.

Ő a szerencsések közé tartozik, a mentősök ugyanis megkeresésünkre elmondták, hogy

az elmúlt 24 órában Budapesten 889-szer, az egész országban pedig 3172-szer hívták őket. Ez tizenöt százalékkal több, mint egy átlagos napon.

A kánikula miatt nemcsak az idős, szívbeteg emberek, hanem a fiatal, egészséges emberek is rosszul lehetnek, ha nem isznak eleget, vagy nem védekeznek a napsugárzás ellen, esetleg túlterhelik magukat.

Egy fiatal lány is azt mesélte, hogy ebben a napsütésben ki sem mozdul anélkül, hogy bekenné magát naptejjel. Jól teszi. Főleg

tizenegy és három óra között nagyon magas az UV sugárzás.

Hőség Budapesten - Kossuth tér Fotó: Polyák Attila - Origo


Azt is elmondta, minden reggel meghallgatja az időjárás jelentést, és eszerint választ ruhát.

Ma például rövidnadrágot és pólót vett. Ahogy fogalmaz, így is nagyon melege van, de ha ennél hosszabb ruhát venne, az szinte elviselhetetlen lenne.

Este jöhet egy kis eső

A másodfokú hőségriasztás továbbra is érvényben van.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Tegnap például – ahogy azt az Origo megírta – egy fiatal fiú lett rosszul a tűző napon. A rendőrök ezért hívták a szüleit, aztán kórházba vitték.

A mentősök arra is figyelmeztetnek, hogy a gyerekekre különösen oda kell figyelni, védeni kell őket a nagy melegtől, fontos, hogy ők is sokat igyanak.

A szakemberek szerint ilyenkor akár öt liter folyadékot is meg kell inni egy nap alatt.

A legjobb ha vizet isznak, vagy legalábbis olyat, amelyben nincs cukor.

Jó hír azonban, hogy a sok napsütést után este több helyen is kialakulhat kisebb zápor, zivatar, ettől pedig némileg csökkenhet a hőmérséklet.