Századvég: Brüsszel senkit sem kényszeríthet a betelepítésre

Vágólapra másolva!
A Századvég Alapítvány delegációja Barthel-Rúzsa Zsolt elnök vezetésével szakmai látogatást tett a prágai Václav Klaus Intézetben. Megállapodtak abban, egyetlen európai országot sem kényszeríthet Brüsszel olyan emberek betelepítésére, akikkel az adott állam polgárai nem kívánnak együtt élni.
Vágólapra másolva!

A Századvég Alapítvány delegációja Barthel-Rúzsa Zsolt elnök vezetésével szakmai látogatást tett a prágai Václav Klaus Intézetben. A delegáció tagjai megbeszélést folytattak az intézet vezetőségével, köztük a névadó Václav Klaus professzorral, aki pénzügyminiszterként, miniszterelnökként, majd 2003-2013 között Csehország elnökeként vezette hazáját - írta a Századvég honlapja.

A Václav Klaus Intézet 2012-ben alakult meg think-tankként azzal a céllal, hogy a névadó munkásságának szellemében, kutatásokon, elemzéseken, publikációkon és nyilvános eseményeken keresztül gyakoroljon hatást a cseh és az európai politikai döntéshozatalra. A két kutatóintézet a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről tárgyalt, valamint elemezték a döntéshozók előtt álló aktuális regionális és európai kihívásokat.

Barthel-Ruzsa Zsolt, a Századvég vezetője és Vaclav Klaus, Csehország volt elnöke Forrás: Századvég

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég elnöke elmondta: hazánk közelgő V4 elnöksége kapcsán is felmerülő aktuális kérdésekben Klaus elnökkel és munkatársaival folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy

a visegrádi négyekre komoly felelősség nehezedik

Európa biztonságának, gazdasági versenyképességének, kulturális identitásának és hosszabb távú jövőjének védelmében.

A felek elsődleges fontosságúnak nevezték Európa határainak megvédését, sikeresnek ítélve Csehország és Magyarország közös erőfeszítéseit a balkáni illegális migrációs útvonal lezárására. Klaus elnök továbbá osztja a magyar álláspontot abban is, hogy egyetlen európai országot sem kényszeríthet Brüsszel olyan emberek betelepítésére, akikkel az adott állam polgárai nem kívánnak együtt élni.