Több százmilliót csalt ki áldozataitól a precíz bűnbanda

Vágólapra másolva!
Különösen nagy kárt okozó csalás, pénzmosás és, közokirathamisítás miatt ítélték el azt a három román embert, akik 2014-ben 515 millió forintot csaltak ki a Tiszántúli Református Egyházkerülettől. De becsapták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt és a miskolci kórházat is. A bíróság az elsőrendű vádlottat 5 év 6 hónapra, a másodrendűt 6 évre, a harmadrendű vádlottat pedig 7 évre ítélte, és 6 - 7 évre kiutasította őket Magyarországról. A vádlottaknak az egyházkerületnek 283 millió, a NÉBIH-nek 10,8 millió, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórháznak pedig 8,9 millió forint kártérítést kell fizetniük és több mint 4 millió forint bűnügyi költség mellett 18 millió forint eljárási illetéket is meg kell téríteniük.
Vágólapra másolva!

A bíróság szerint a banda és bűntársaik három éve több nagyobb projektben a kivitelező képviselőinek adták ki magukat, és azt mondták a megrendelőknek telefonon vagy emailben, hogy

Hamis okmányokkal alapított cégek nevében tucatnyi számlát hoztak létre, a beérkezett összegeket pedig cseh, és szlovák bankszámlákra utalták tovább.

Így csaltak ki pénzt a Tiszántúli Református Egyházkerülettől, de becsapták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt és a miskolci kórházat is.

Az ítélet indoklása szerint a banda egy összehangolt, precízen megtervezett, határokon átnyúló bűncselekmény sorozatot hajtott végre.

A bűnözői csoportból három embert sikerült bíróság elé állítani, de minden bizonnyal többen is benne lehettek a csalásban.

Az ítélet nem jogerős.