Ürülék úszott a medencében a Paskál strandon

Vágólapra másolva!
Az Origo egyik olvasója e-mailt küldött, miszerint ma reggel ürülék úszott a Paskál strand külső úszómedencéjében. Az olvasó szerint túl gyorsan engedték vissza a vendégeket a medencébe. Megkérdeztük az esetről és az ilyenkor alkalmazott protokollról az illetékeseket.
Vágólapra másolva!

A vendég szerint ma reggel 6:30-kor a Paskál fürdő kinti úszómedencéjében ürüléket találtak az úszók.

Az úszómester mindenkit kiküldött a vízből és a pénztárnál kifüggesztették, hogy a technikai okok miatt nem lehet úszni a nagy medencében legalább reggel 8 óráig. Az olvasói levélből az derül ki, hogy

majd 3/4 8 körül beengedték a vendégeket a medencébe.

Valóban volt ürülék a vízben, de megfelelően fertőtlenítették a medencét

Megkerestük az ügy kapcsán Czinege Szilviát, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatóját, aki válaszában megerősítette, hogy az úszómester kb. 6:15-kor valóban fekáliát talált a medencében.

- írta. A szolgálatot teljesítő két úszómester - protokoll szerint - azonnal kiterelte az úszókat a medencéből, majd egyikük „kihálózta" a szennyeződést. Ezzel egy időben

a gépész megemelte a klórszintet, majd pótvíz hozzáadásával megkezdte a medence vízének átforgatását,

majd 7:45 perckor visszaengedték a vendégeket – írta Czinege Szilvia.

Egy ekkora medencénél a víz 30%-át kell átáramoltatni

Az igazgató részletesen leírta az ilyenkor alkalmazott protokollt is, amely a 37/1996. (X. 18.) NM rendelet a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló rendeletben foglaltaknak felel meg.

A protokoll lépései:
1. Vendégek kiterelése
2. Gépész értesítése és szennyeződés kihálózása.
3. Klórszint megemelése, pótvíz ráadása, forgatás. Az úszómedence 1247 m3, tehát 400 m3-nél nagyobb. Ekkora térfogatú medencénél a köbtartalom 30%-át kell átáramoltatni, jelen esetben 375 m3-t.

Mivel a medence 3 db 80 m3/órás forgatómotorral rendelkezik, ezért Czinege Szilvia szerint helyesen jártak el, hogy 7:45 perckor visszaengedték a vendégeket.

4. Visszamosás
5. Ph és Cl szint ellenőrzés
6. Vendégek újra birtokba vehetik a medencét.

Nem állatoktól származik

Nem jellemző, de előfordul, hogy fekália kerül a medencébe.

Idén eddig kétszer volt ilyen eset.

Állati ürülék jellemzően nem fordul elő a fürdők medencéiben. Czinege Szilvia azt írta, minden esetben a protokoll szerint járnak el, a fürdő medencéi teljesen automatizált rendszer szerint működnek, nagyon szigorú ellenőrzések folynak, így folyamatosan biztosítani tudják a megfelelő vízminőséget.