Európának el kell döntenie, hogy megszabadul-e az iszlamista harcosoktól

Iszlám Állam, ISIS
Kashmiri demonstrators hold up a flag of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) during a demonstration against Israeli military operations in Gaza, in downtown Srinagar on July 18, 2014. The death toll in Gaza hit 265 as Israel pressed a ground offensive on the 11th day of an assault aimed at stamping out rocket fire, medics said. AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA / AFP PHOTO / TAUSEEF MUSTAFA
Vágólapra másolva!
Vasárnap az M1 vendége volt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki arról, hogy Európának el kell döntenie milyen filozófiát követ az iszlamistákkal szemben: életben hagyja-e őket az információkért, felhasználja-e az iszlamistákat, vagy megszabadul tőlük.
Vágólapra másolva!

A szakember azt is elmondta, hogy az eddigi adatok szerint a hatszázharminc nyilvántartott belga származású dzsihadista harcos közül százhuszonegy tért vissza Belgiumba, akik Iszlám Állam kötelékében harcoltak. Negyvennégyet börtönbe zártak közülük.

- tette hozzá Nógrádi György.

Forrás: AFP/Tauseef Mustafa

A szakértő szerint ha Irak kiadná Belgiumnak az iraki börtönben raboskodó férfit, akkor az példa lenne az ott fogva tartott német, francia, brit és más állampolgárok kiadására.

Abban az esetben, ha életben maradnak, számolni kell azzal, hogy néhány év múlva komoly terrorcselekményt követhetnek el, legtöbbjük ugyanis nem tud visszailleszkedni a nyugati társadalomba.

- tette hozzá.

Ezért a biztonságpolitika szakértő szerint a nyugati politikának el kell döntenie, hogy milyen filozófiát követ ebben a kérdésben.