Jogi lépéseket tervez a CEU

Vágólapra másolva!
A Közép-európai Egyetem elítéli a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításának keddi elfogadását. Az új törvény nemcsak a CEU, de más magyar felsőoktatási és kutatóintézmények tanszabadságát is veszélyezteti – derül ki a közleményükből.
Vágólapra másolva!

A felsőoktatási törvény módosítása után a CEU közleményt adott ki. Azt írták, hogy az elfogadott törvénymódosítás még hátrányosabb határidőket jelöl meg, mint az eredeti törvényjavaslat. Az az elvárás, amely szerint a CEU-hoz hasonló külföldi intézményeknek felhatalmazást kell kapniuk az Egyesült Államok szövetségi kormányától, szerintük az Egyesült Államok alkotmányának téves értelmezésén alapul. Az Egyesült Államok törvényei egyértelműen a szövetségi államok hatáskörébe utalják az oktatásügyet. Mint írják, 2004 óta, a Magyar Köztársaság akkori miniszterelnökének és New York Állam kormányzójának közös nyilatkozata alapján működik a CEU.

A CEU szerint az új törvény sérti az alaptörvénynek a tudományos kutatás szabadságát óvó rendelkezéseit. "Jogi úton fogjuk megkérdőjelezni a törvénymódosítás alkotmányosságát" – közölte Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. "Addig is megkérjük a magyar kormányt, hogy bocsátkozzon párbeszédbe annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, lehetséges-e a jelen helyzetet rendező megegyezésre jutni. Az ennek eredményeképpen létrejövő kötelező érvényű nemzetközi szerződésnek biztosítania kell a CEU további működését Budapesten, és meg kell védenie a tanszabadságot."

„Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a magyar oktatóktól, tudósoktól, diákoktól és oktatási intézményektől kapott támogatásért" – mondta még a törvénymódosítás kapcsán Ignatieff.

Élőlánc az egyetem körül

Élőláncos tiltakozás kezdődött kedd délután a CEU (Central European University) budapesti épülete előtt az Oktatási Szabadságot elnevezésű független diákszervezet szervezésében.

Az intézmény Nádor, Arany János, Október 6. és a Zrínyi utcai épülettömbjét körbeállók tiltakozásukat fejezték ki a parlament keddi döntése miatt, a szónokok pedig arra bíztatták Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvény-módosítást.