Több százezer szavazót vesztett a Jobbik

Vona Gábor, majális
Budapest, 2016. április 30. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt kétnapos majálisának első napján tartott politikai fórumon a budapesti Hajógyári-szigeten 2016. április 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A váltópárti pozícióra aspiráló Jobbik számára nem alakult sikeresen a 2016-os év. A párt szavazótábora nemhogy bővült, de inkább csökkent a mögöttünk hagyott évben – derült ki a Századvég elemzéséből.
Vágólapra másolva!

2015 őszén a Századvég közvélemény-kutatása szerint a Jobbik a teljes felnőtt népesség körében 15 százalékon állt, a biztos szavazók körében pedig 26 százalékon. Ebben az időszakban egyértelműen megelőzte az MSZP-t, és ő volt a második erő. 2016 végére azonban mindez gyökeresen megváltozott. A párt decemberben a teljes lakosság vonatkozásában már csak 11 százalékon állt, az MSZP 10 százalékon. A biztos szavazók között pedig 19 százalékon (MSZP 16 százalék) – olvasható a 888.hu oldalán.

Rengeteg szavazót veszített egy év alatt a Jobbik Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Balra sodródás

A Jobbik tehát

egy év alatt elveszített minimum 330 ezer választót.

A Jobbik növekedését a Századvég szerint biztosan korlátozta maga a Fidesz, amely az egész Európa politikai térképét meghatározó migrációs válság kezelésében markánsabb és sikeresebb pozíciót foglalt el, mint a radikális párt. A másik tényező a Jobbik identitásválsága. Vona Gábor ugyanis meghirdette a „néppártosodás”, a „hídépítés” programját, amivel a baloldali választókat célozta meg, így a párt elkezdett balra sodródni a politikai mezőben.

Népszerűtlenség

A Századvég adatai alapját tehát 2016 decemberében a Jobbik jelentős pozícióvesztésben van korábbi bázisán, a politikai jobboldalon. 2015 szeptemberében ugyanis még a magukat jobboldalinak vallók 23 százaléka támogatta a pártot, 2016 decemberében már csak 14 százaléka.

Vona Gábor ma ugyanolyan népszerűtlen a jobboldalon, mint a baloldalon

– állapítja meg a Századvég. A magukat baloldalinak vallók körében kedveltsége 18 százalék, az őt elutasítók aránya 70 százalék. A jobboldalon ugyanez az érték 19 és 65 százalék. Vona egy évvel korábban a politikai jobboldalon még kedvelt személyiség volt, 43 százalék pozitív és 39 százalék negatív megítéléssel.