Elítélt mentette ki a bajba jutott korcsolyázót

életmentő
Vágólapra másolva!
Két embert mentettek ki a Kaposvárhoz közeli Deseda tó jegéről a tűzoltók vasárnap. Egyikük korcsolyázott a tavon, a másik segíteni próbált neki – mint kiderült, egy házi őrizetes elítélt volt a segítőkész férfi.
Vágólapra másolva!

Házi őrizetes elítélt mentette meg a kaposvári Deseda tó jegén bajba jutó korcsolyázót. A férfi alatt beszakadt a jégpáncél,

az élettársával éppen kutyát sétáltató elítélt pedig életét is kockáztatva utánament.

A lék közelébe kúszott, és felszínre húzta az elmerülő áldozatot – tudatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Életet mentett, szabadulás előtt

A helyszínre riasztott Somogy megyei tűzoltók aztán létrák és kötelek segítségével vontatták partra az átfázott korcsolyázót és megmentőjét, aki a BVOP szerint büntetésének reintegrációs szakaszát tölti.

Mi az a reintegrációs őrizet?

A BVOP közleménye szerint az életmentő egy reintegrációs – szabadulás előtt – álló házi őrizetes elítélt volt, és nyomkövetővel, engedélyezett zónán belül sétált, amikor a baleset történt.

A lehetőséget csak azok kapják meg, akiket első alkalommal ítéltek el, nem személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt, és öt évnél nem hosszabb fogház- vagy börtönbüntetést kaptak. Jelenleg 156 rab tölti büntését így, a kedvezményes forma enyhíti a börtönök túlzsúfoltságát is.

A Balaton sem biztonságos még

A Balaton jege sem biztonságos még a vízi rendészet szerint, bár vasárnap délelőtt Siófoknál már 13 centiméteres jégvastagságot mértek.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője azt mondta, hogy a jégfelület nem egyenletes a korábbi töredezések és újrafagyások miatt, így továbbra is fontos az óvatosság. A következő napokban is nagyon hideg lesz, így tovább vastagszik a Balaton jege – tette hozzá.
Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta, hogy

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Fonyódtól nyugatra ráadásul kisebb hódara is hullott, ami eltakarja a jég egyenetlenségeit.

A vízi rendészet tudomása szerint az önkormányzatok még sehol nem jelöltek ki hivatalos jégpályát a Balatonon.

Próbálkozások voltak ugyan, de kellő nagyságú repedésmentes, sima jégfelületet nem találtak.

Korcsolyázók a siófoki móló közelében 2017. január 4-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ettől függetlenül az emberek napok óta sok helyen sportolnak már a Balaton jegén, főként a déli, délnyugati partszakasznál, az öblöknél, és a sekély vízterületek feletti részen kialakult sima, vastag jégfelületeken.

Korábban a katasztrófavédők és a rendőrség egyaránt azt nyilatkozták, hogy csak a legalább 10-12 centiméter vastag, kemény, homogén és olvadásmentes jégfelület kellően biztonságos, és képes több ember megtartására is. Ilyen van most például Agárdnál, a Velencei-tavon.