„Vona, takarodj” – volt jobbikosok tüntettek Vona Gábor ellen

2017.01.14. 21:04

Vona Gábor és a Jobbik jelenlegi politikája ellen tüntettek lyukas pártzászlóval Debrecenben.

A demonstrálók - valamennyien a Jobbikból korábban kizárt vagy kilépett párttagok, egykori alapszervezeti vezetők - a Nagytemplom előtti Kossuth-szobortól transzparensekkel vonultak a Jobbik helyi irodájához. A menet élén egy nagyméretű plakátfotón Vona Gábor és Heller Ágnes volt látható, ahogy kéz a kézben haladnak együtt, egy másik transzparens pedig azt üzente: "Vona, elárultátok a nemzeti radikalizmust".

Kivágott emblémájú jobbikos zászlót tapos egy résztvevőForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ulics Erika, a Jobbik korábbi hajdú-bihari országgyűlési képviselő-jelöltje a tüntetésen élesen bírálta Vona Gábort és a párt jelenlegi vezetését. Többek között arról beszélt, hogy "a Jobbik elnöke és más vezetői, képviselői magatartása azt a látszatot keltik, mintha egy egész szervezet szándéka alapján fordultak volna olyan irányba, ami a kormányzás mindenáron való megszerzését tűzte ki célul". Emellett lemondásra szólította fel a Jobbik vezetőit. Szerinte "sem a Jobbik tagsága, sem a választók nem erre hatalmazták fel a Jobbik vezetését, nem azért kaptak bizalmat, hogy azzal visszaéljenek."

"Vona, takarodj!"

- hangzott el többször is a demonstráció idején, majd a tüntetés végén több helyi alapszervezet zászlajából kivágták a Jobbik jelvényét, majd a lyukas zászlókat lobogtatva megtaposták őket.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője, aki a helyszínen nézte végig a demonstrációt, az MTI-nek azt mondta: az, hogy egy országosan meghirdetett demonstráción 25-30-an vettek részt, látványosan bizonyítja, hogy "a Jobbik jó úton jár". A jobbikos múlttal rendelkező tüntetőkről azt mondta, nem mindenki alkalmas arra, hogy végigjárja a néppártosodás útját. Korábban a Jobbik vámosmikolai és vecsési szervezete is nyíltan kifejezte elégedetlenségét Vona Gáborral szemben, emellett a volt Veszprém megyei elnök és a Kárpát Haza Őrei Mozgalom vezetője is bírálta a pártelnököt. A debreceni tüntetés is azt mutatja, hogy továbbra is folytatódik a belső háború a Jobbikban.

Káosz és belharcok a Jobbikban