Őrjöngenek a Jobbikban Vona mecsetépítése miatt

Vona Gábor, majális
Budapest, 2016. április 30. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt kétnapos majálisának első napján tartott politikai fórumon a budapesti Hajógyári-szigeten 2016. április 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Óriási felháborodást okozott a Jobbik-közeli hírportálok olvasói között Vona Gábornak az a kijelentése, hogy engedélyezné a mecsetek építését Magyarországon. 
Vágólapra másolva!

Óriási felháborodást okozott a Jobbik szimpatizánsai körében, hogy Vona Gábor arról beszélt, engedélyezné a mecsetek építését. A Jobbik elnöke, bár korábban még lerombolta volna az RTL Klubot, de most ezen a-csatornán azt mondta, hogy

Korábban Vona még lerombolta volna az RTL Klubot

Vona Gábor 2008 őszén egy jobbikos rendezvényen nemcsak saját közönségét bírta tapsviharra, hanem a mellette ülő Morvai Krisztinát is, miután az RTL Klub és a TV2 kereskedelmi televíziók koncessziós jogainak elvételét és székházaiknak porig rombolását vizionálta: "ha a Jobbiknak lesz lehetősége, hogy az úgynevezett koncessziós jogokról döntsön, akkor a következőt fogom javasolni, remélem a parlamentben.

hintsük be sóval és alakítsunk ki a romokból egy mementót, azzal a felirattal, hogy: így jár mindenki, aki Magyarországon a magyart gyalázza!"

Vona Gábor Törökországban Forrás: Origo

Mindenesetre, most nem székházat rombolt, hanem elment Baló Györgyhöz beszélgetni az RTL Klubba. Arról beszélt, hogy demokratikusabb országot akar építeni, mint ami szerinte most van, biztos benne, hogy győzni fog (ahogy biztos volt ebben 2010-ben és 2014-ben), majd azt állította, hogy nem fog össze a baloldallal, és hogy romlik a magyarok és a cigány emberek kapcsolata. A csendőrséget visszahozná, de ha sokan nem akarják, akkor nem, ha pedig népszavazás lenne az Unióról, ő a bentmaradásra szavazna.

A műsorvezető Baló megkérdezte Vonát, hogyha mindenkit eltávolít, aki zsidózik és cigányozik a Jobbikban, akkor ki marad, azt válaszolta, hogy a Jobbiknak nincsenek utánpótlásgondjai. Arról is kérdezte, hogy tényleg az iszlám az utolsó reménysége az emberiségnek, mint ahogy azt korábban Vona Gábor mondta. Erre kitérő választ adott.

Ennek kapcsán mondta Vona, ami a legnagyobb felháborodást váltotta ki a Jobbik szavazói, támogatói körében: támogatná a mecsetépítést.

Sokaknak nem tetszik

A párthoz közel álló egyik hírportál oldalán több száz hozzászóló közül nagyon sokan arról írtak, hogy Vona

elárulta a korábban vallott értékeit,

és hátat fordít a párt tagságának. Többek szerint eleve kudarcra van ítélve a középre húzódás, valamint a baloldali szavazók elhódítása.

Hogy miért támogatja Vona a mecsetépítést és hogy ez milyen kockázattal jár, mennyire növeli például a terrorveszélyt, egy szerdai sajtótájékoztatón is szóba került. Az Origó is elküldi kérdéseit ezzel kapcsolatban Vona Gáborhoz. Amint válaszol, cikkünket kiegészítjük.

A Jobbik válaszolt, a kérdésben hazugság rejlik szerintük,‎ és nem építeni akarnak, hanem nem akarják tiltani a mecsetépítést.

Sokaknak nem tetszik Vona Gábor meglepő fordulata Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Ez nem túl hiteles"

Az utóbbi időben egyre többen bírálják Vonát. A Jobbik Veszprém megyei szervezetének korábbi vezetője, Orbán Imre a pártelnök hanukai üzenete után azt írta: "köszönöm, hogy hülyét csináltál belőlünk, és megaláztál minket." Orbán Imre közösségi oldalán hétfőn újra bírálta Vona Gábort. Azt írta:

Tüntetés

Néhány nappal ezelőtt volt jobbikosok tüntettek Vona Gábor és a Jobbik jelenlegi politikája ellen Debrecenben. Jövő héten szombaton pedig a Magyar Gárda tagjai vonulnak a Jobbik székháza elé. A betiltott szervezet mellényét

Vona Gábor előszeretettel viselte, mielőtt fordulatba kezdett volna.

Korábbi szélsőséges társai most le akarják tépni róla mellényt – írja a Ripost. A szervező Horka Sándor azt üzente Vonának, elege van a cukiságkampányból: "Gábor, a mi utunk nem ez!"