Ezt tudjuk eddig a magyar diákok halálos buszbalesetéről

Veronai buszbaleset: A tragédia képekben news
Vágólapra másolva!
Magyar diákokat szállító busz szenvedett halálos balesetet péntek éjjel az olaszországi Verona közelében. A balesetben tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsebesültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott, összesen 56-an. A baleset áldozatainak azonosítása jelenleg is tart, szombaton este két felnőtt férfi állapota volt életveszélyes, négy utast súlyos sérülésekkel ápolnak, a baleset könnyebb sérültjei viszont már akár vasárnap hazatérhetnek Magyarországra. A kormány a tragédia után nemzeti gyásznapot hirdetett ki.
Vágólapra másolva!

A magyar diákokat szállító autóbusz egy franciaországi sítáborból tartott haza, amikor éjfél előtt néhány perccel egy autópálya-csomópontnál a busz a szalagkorlátnak ütközött, majd hosszas csúszás után egy hídpillérnek csapódott. A busz az ütközés után kigyulladt, az utasok közül többen bennégtek.

Teljesen kiégett a busz Forrás: MTI

Hős diákok, hős tanárok

A diákok aludtak, amikor a baleset történt, az egyik túlélő, egy tizenhét éves fiú később úgy emlékezett vissza, hogy érezték, a busz elkezd billegni, "majd hallottuk a jobb oldali kerekek zaját, amikor lecsúsztak az útról, ez után jött a nagy ütközés". Egy másik diák azt mondta, egy nagy csattanásra ébredtek, a lábával rúgta ki a busz ablakát, az előtte ülő lánynak még segített a menekülésben, a kettővel előtte ülő társán azonban már nem tudott segíteni.

Hősi halottként említi az olasz sajtó azt a diákot, aki egy ablaktörő kalapáccsal betörte a busz egyik ablakát, amin több társa kimenekülhetett, ő maga nem élte túl a balesetet. Több diákot egy testnevelő tanár mentett meg, aki többször visszament a buszba, hogy újabb diákokat hozzon ki, ahogy egy történelemtanár is több gyereket megmentett, róla azt közölték, később belehalt a sérüléseibe.

Nehéz lesz rekonstruálni a balesetet

Az olasz rendőrség szerint a busz nem haladt túl gyorsan, de az ütközés így is pusztító erejű volt: a busz jobb oldalán az első hét üléssor azonnal szétroncsolódott – lehetséges, hogy az itt ülő áldozatok rögtön meghaltak.

A veronai államügyészség gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen indított eljárást. Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta, hogy rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat.

Az olasz rendőrség által közzétett felvételen a magyar diákokat szállító, kiégett autóbusz az olaszországi A4-es autópályán, egy veronai csomópontnál Forrás: MTI/EPA/ANSA / POLIZIA DI STATO/Polizia Di Stato / Handout

"Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismertek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetőleg gázolajjal működött buszt tönkretevő tűz között." Az igazságügyi tisztségviselő szerint rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.

A buszt adó Pizolit Személyszállító Kft. egyik alkalmazottja szombaton az MTI-nek azt mondta, hogy két tapasztalt, főállású magyar sofőr vezette a balesetet szenvedett buszt. Mint fogalmazott: nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette. A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak.

Magyar mentők utaztak a helyszínre

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei repülővel és négy, jól felszerelt mentőautóval indultak el Budapestről szombaton a veronai buszbaleset sérültjeihez. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki a sérültekért indult magyar mentőcsoporttal tartózkodik a helyszínen, az M1-nek azt mondta, a hat súlyos sérült közül ketten életveszélyes, válságos állapotban vannak, életfunkcióikat gépekkel tartják fenn. Ők egyelőre nem szállíthatók Magyarországra.

A veronai buszbaleset egyik túlélője ül egy autóban, az észak-olaszországi Veronában 2017. január 21-én Forrás: MTI/AP/Antonio Calanni

Győrfi Pál az Origónak azt mondta, megbizonyosodtak arról, hogy a sérültek a legmagasabb szintű ellátást kapják. Vasárnap délelőtt orvosi konzílium dönt a súlyos, de szállítható állapotú sérültek szállíthatóságáról. 10-11 óra körülre várható az olasz hatóságok döntése a már meghallgatott utasok hazautazásáról is. Egy kisebb csoport - engedéllyel - már szombat este hazaindulhatott.

Megrázta az országot a tragédia

Este hat órára több százan gyűltek össze a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt, hogy gyertyagyújtással vagy egy szál virággal megemlékezzenek a veronai buszbaleset áldozatairól.

A tömegben diákok, szülők, ismerősök gyászoltak némán vagy halkan beszélgetve, páran összeölelkeztek, néhányan pedig nem tudták elfojtani a sírást. Egy baráti társaság elsősorban a tanárok miatt jött el a megemlékezésre. Az Origónak azt mondták, már jó néhány éve leérettségiztek, de rendszeresen összejártak a tanárokkal. Az egyik lány az mondta, hogy csaknem húsz éve ismeri az egyik tanárt, akiről sajnos tudja, hogy nem élte túl a balesetet. Azt is elárulták, hogy több nulladik évfolyamos, nyelvi előkészítőre járó diák utazott a csoporttal.

Rajtuk kívül pedig sok első éves gólya ült a busz elejében, ők valószínűleg az ütközés miatt vesztették életüket. A megemlékezés nemcsak az iskola előtt zajlott, az épület nyitva volt, így a diákok egy része bent fejezte ki együttérzését. A helyszínen Jáki Gábor igazgatóhelyettes nem tudott újabb információkkal szolgálni az áldozatokról és a túlélőkről, viszont azt elmondta, hogy az iskola pszichológusa a baleset helyszínére utazott.

Országos gyűjtést indít a buszbaleset sérültjei és az áldozatok hozzátartozói javára az Ökumenikus Segélyszervezet. A segélyszervezet közleménye szerint az egész országot sokkoló tragédia utáni gyászban lehetőséget szeretnének biztosítani mindenkinek, hogy szolidaritását fejezze ki a Verona közelében történt buszbalesetben érintett családokkal. Ezért indítják el pénzadományok gyűjtését, a beérkező pénzt teljes egészében az érintett családoknak juttatják el. A gyűjtéshez a Segélyszervezet honlapján, a www.segelyszervezet.hu oldalon és az ott megtalálható számlaszámon lehet adakozni.

Nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben meghalt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbócra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.

Mécsesekkel, virágokkal emlékeztek meg az olaszországi buszbaleset áldozatairól Fotó: Csanádi Márton - Origo