Kiszámoltuk a 2018-as választás eredményét

népszavazás 2016 kvótareferendum
Győr, 2016. október 2. Választópolgárok a győri Révai Miklós gimnáziumban kialakított 8. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Közel nyolcvan százalékát most is megnyerné a Fidesz–KDNP azoknak a választókerületeknek, amelyekben 2014-ben diadalmaskodott – derült ki az Origo által készített elemzésből. 17 olyan egyéni kerületet vizsgáltunk, ahol az elmúlt években fontos időközi választásokat tartottak. 
Vágólapra másolva!

A 2014-es országgyűlési és önkormányzati választások óta 17 egyéni országgyűlési választókerületben tartottak időközi választásokat. Ezek közül három országgyűlési volt, míg a többi önkormányzati. Arra teszünk most kísérletet, hogy ennek alapján felvázoljuk, hogy miként változtak meg az érintett választókerületekben az erőviszonyok, és ennek milyen országos hatása lehet.

Elemzésünkben csak

a 10 ezer főnél népesebb településeken tartott voksolásokat

vettük figyelembe, mivel a parlamenti pártok általában ezeken szoktak elindulni. A számításoknál azt is megnéztük, hogy az adott választások időszakában milyenek voltak az általános politikai erőviszonyok, mivel ezek az elmúlt időszakban is folyamatosan változtak.

Több fontos választás is volt 2014 ősze óta Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Nyolc biztos győzelem

A 17 egyéni választókerület közül az eredmények alapján nyolcban nagy valószínűséggel a Fidesz–KDNP nyerne. Ezekben a körzetekben 2014-ben is a kormánypártok diadalmaskodtak. Három választókerületben szinte biztosan a baloldal nyerne, ezekben a legutóbbi országgyűlési voksoláson is a baloldal nyert. A maradék hat körzetet billegőnek minősítettük. Ezekben a Fidesz legnagyobb riválisa vagy a baloldal vagy a Jobbik lehet. Most pedig nézzük a részleteket.

A Fidesz a 17-ből nyolc körzetben biztosan nyerne.

Ebből három Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. Békésben, Hajdú-Bihar, Pest, Tolna és Vas megyében pedig egy-egy választókerületet. A kormánypártok számára az érintett választókerületekben tartott időközi voksolások közül a szolnoki, a paksi, a karcagi, a kisújszállási és a szentendrei siker volt a legfontosabb. Ezeken a voksolásokon a baloldali ellenzék mindig egységesen indult, sőt Szentendrén már a Jobbik sem indított jelöltet. Mindezek ellenére az ellenzék áttörése elmaradt.

Forrás: Origo

Budapesten változatlan a helyzet

A baloldali pártok dominanciája megmaradt három budapesti egyéni választókerületben. Angyalföld-Újpest választókerületben Kiss Péter halála miatt még 2014 novemberében volt időközi országgyűlési voksolás. Akkor a baloldal jelöltje több mint 50 százalékos támogatottsággal diadalmaskodott. Volt egy időközi önkormányzati választás Újpesten és a XIII. kerületben,

a kormánypártoknak egyik körzetben sem volt esélyük a győzelemre.

2016 októberében Soroksáron volt időközi önkormányzati választás, ahol bár 2014-hez képest erősödött a Fidesz, ez nem volt elég a helyi civil jelölttel szemben. Éppen emiatt a budapesti 17-es választókerületet is a baloldalnak adtuk.

Sokat számíthat az aktivitás

A billegő körzeteket egyenként nézzük át. A Fejér megyei 4-es körzet Dunaújvárost és a környező településeket fedi le. A Fidesz–KDNP 2016 júniusában megnyerte az egyik dunaújvárosi körzetben tartott időközi választást, de itt a baloldali erők külön indultak. Ráadásul 2014-ben a választókerületben a Fidesz jelöltje még 36 százalékot sem kapott, de így is sikerült nyernie. Várhatóan 2018-ban a baloldal és a Fidesz versenyezhet a dunaújvárosi választókerületben, feltéve, ha a baloldali térfélen csak egy jelölt lesz.

Szavazás Dunaújvárosban Fotó: Mudra László - Origo

A Salgótarján és környékét lefedő választókerületben 2016 elején volt választás. Akkor Salgótarjánban döntöttek az új polgármesterről. A baloldal akkor simán győzött, de

a Fidesz még így is tudott erősödni a 2014-es eredményéhez képest.

A választókerületben a jobboldal felé húzó kis falvak elegendőek voltak arra, hogy legutóbb a Fidesz-jelöltje nyerje az országgyűlési választást. 2018-ban nagy valószínűséggel a nagyváros és a kis falvak közötti aktivitáskülönbség döntheti el erre, vagy arra a körzetet.

Simán kikapott a Jobbik

A Pest megyei 10-es választókerületben még 2015 elején volt egy időközi önkormányzati választás Pilisen. Akkor az MSZP győzött, de fontos megjegyezni, hogy a Fidesz támogatottsága azokban a hónapokban meredeken zuhant, így nem volt annyira meglepő, hogy a körzetben a kormánypárt szavazói inkább otthon maradtak. A körzetben 2014-ben fölényesen győzött a Fidesz, de a 2015-ös vereség mindenképpen figyelmeztető jel.

Szintén billegő körzet lehet a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei 2. számú, ami Nyíregyháza egy részét és a környező településeket fedi le. Itt is még 2015 elején volt egy voksolás Tiszavasváriban, amit a várakozásokkal szemben

a Jobbik nagyon simán elvesztett.

A körzetben 2014-ben is erős volt a Jobbik, éppen emiatt 2018-ban is a Fidesz és a Jobbik között dőlhet el a választás, bár a kormánypártoknak jobbak az esélyeik a győzelemre.

Billegő Veszprém megye

Veszprém megyében két időközi országgyűlési választást tartottak még 2015 elején. Mindkét helyen vesztettek a kormánypártok, de a tapolcai körzetben csupán pár száz szavazattal. A választásokat akkor tartották, amikor a Fidesz a felmérések szerint több százezer szavazóját vesztette el. Az ellenzéki sikerhez mindkét körzetben az kellett, hogy a kormánypárti szavazók otthon maradjanak, mivel a győztes jelöltek nem tudták növelni a szavazóik számát 2014 tavaszához képest. Éppen emiatt billegőnek nyilvánítottuk ezeket a körzeteket.

Nagy küzdelem volt Tapolcán Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennyi körzetet nyerhetnek a kormánypártok

Összességében 17 választókerületet vizsgáltunk. Ezek közül 2014-ben 14-et megnyert a Fidesz, míg most nyolcban biztosan győznének. A hat billegő körzet közül pedig háromban (Pest megyei 10., Szabolcs megyei 2. számú és a tapolcai körzet) inkább a kormánypártoknak kedveznek az erőviszonyok. Becslésünk szerint tehát a 17 választókerület közül 11-ben lehet 2018-ban kormánypárti győzelem, míg hatban ellenzéki.

A Fidesz tehát korábbi

győztes választókerületeinek 78 százalékát megtartotta.

Ha ezt az arányt országosan kivetítjük, akkor a kormánypártok 75, míg az ellenzék 31 egyéni körzetet nyerhetnek meg 2018-ban. Három évvel ezelőtt az országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP 96, míg a baloldali ellenzék 10 egyéni választókerületet nyert meg.