Radikálisan megnőtt Magyarország nemzetközi jelentősége

Orbán Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2016. február 17. A hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón az orosz elnök Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2016. február 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin magyarországi utazása három éven belül a hetedik olyan találkozó, ahol Orbán Viktor valamelyik nagyhatalom vezetőjével tárgyal. Ez egyrészt azt mutatja, hogy Magyarország nemzetközi jelentősége radikálisan megnőtt. Másrészt azt is egyértelműen jelzi, hogy Magyarország önálló külpolitikát folytat.
Vágólapra másolva!

Kicsivel kevesebb, mint két év alatt Orbán Viktor harmadszor találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ez azt mutatja, hogy mindkét ország számára fontos a rendszeres, magas szintű kapcsolat. Azt, hogy az oroszok számára is, az mutatja, hogy a háromból kétszer Putyin jött/jön Magyarországra. Mivel az orosz elnök a világ három legjobban védett vezetőjének egyike (az amerikai elnök és a pápa mellett), egy ilyen találkozó megszervezése biztonsági szempontból sem egyszerű, ezért sem túl gyakori, hogy Putyin utazik el más országba.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az orosz elnök jelenleg – az amerikai elnök mellett – a világ két legbefolyásosabb vezetőjének egyike. Ma már az sem jelenthető ki, hogy feltétlenül csak a második: ezt mutatja a szíriai polgárháború eldöntésében játszott szerepe. Oroszország nemcsak katonai, hanem gazdasági szempontból is megkerülhetetlen tényező: egyrészt Európa legfontosabb földgázexportőre, másrészt az unió szankcióira adott orosz válasz is nehézségeket okozott az EU tagállamaiban.

A mostani találkozó fő témái között nemcsak a két ország közös gazdasági ügyei (a paksi bővítés, csatlakozás az Északi Áramlathoz, MALÉV adóssága) lesznek, hanem az ukrajnai és a szíriai helyzet is, ami azt mutatja, hogy Putyin az Európai Unió befolyásos politikusaként tekint Orbán Viktorra. Ez az elmúlt évek önálló magyar külpolitikájának eredménye: nem véletlen, hogy David Cameron tavaly januári budapesti látogatásán is világpolitikai témák voltak elsősorban napirenden, például a szíriai helyzet.

Fotó: Origo

Magyarország kapcsolatai 2014 óta jóval szorosabbak lettek a nagyhatalmakkal: Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten fogadta Angela Merkelt, Vlagyimir Putyint és David Cameront, ellátogatott Kínába, viszonozta Putyin látogatását, és találkozott már a jelenlegi brit miniszterelnökkel, Theresa Mayjel is. Néhány hónap múlva pedig ismét Kínába látogat: három év alatt már másodszor találkozik a jelenlegi elnökkel, Hszi Csin-pinggel. Megválasztása után nem sokkal pedig beszélt az azóta beiktatott Donald Trump amerikai elnökkel is. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy Magyarország viszonya a nagyhatalmakkal rendkívül jó lehet a következő években.