Lázár János: A főváros dolga lesz visszaszerezni az elcsalt pénzeket

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatója
Budapest, 2016. november 3. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. november 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Lázár János szerint a kifizetések ellenőrei a megrendelő főváros helyett a beruházók érdekeit képviselték a 4-es metró ügyében. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádióban azt mondta: mivel megalapozott a csalás gyanúja, zárolják a költségvetésben a Budapestnek szánt idei 20 milliárdos törlesztést, és a főváros dolga lesz visszaszerezni a beruházás kapcsán elcsalt pénzeket. Lázár János azt mondta: a csalás tankönyvi példája az ügy, és Demszky Gábor főpolgármester és társai tevékenysége miatt nehéz helyzetbe került a főváros, de a kormány minden jogi segítséget megad.
Vágólapra másolva!

Lázár János a Kossuth rádióban emlékeztetett: a rendelkezésre álló uniós forrásokból idén 2500-2700 milliárd forintnyi támogatás kifizetését tervezik, középtávon pedig az a kormány célja, hogy március végéig kiírjanak minden EU-s pályázatot. Ezek elbírálása az év végéig megtörténik, megkötik a szerződéseket,

2018. március 31-ig pedig a kifizetések is lezárulhatnak.

Ekkorra a Magyarországnak 2020-ig járó 9000 milliárd forintnyi forrás bekerül a gazdaságba. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nincs olyan hivatalos információ, hogy akár a brexit, akár a kényszerkvóta elutasítása miatti esetleges büntetés befékezné az uniós költségvetési ciklust.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Feszített tempó

Azért ez a feszített tempó, mert növelni kell az ország gazdasági versenyképességét, az előző költségvetési ciklus tapasztalata szerint viszont az időszak végén nehéz a forrásmentés, ha rosszul ütemezzük a pályázatokat. Az előző ciklus tapasztalata az is, hogy a vállalkozók a gazdasági válság okozta

kárenyhítésre, jövedelempótlásra használták a pályázati pénzeket,

nem pedig termelékenységnövelésre vagy fejlesztésre. Ezt kellett megfordítani. A források termelékenységnövelő elköltése azért is döntő, mert 2020 után kevesebb forrás jut a magyar gazdaságba – mondta Lázár János. A magyar mezőgazdaságnak kell leginkább javulnia, mert az eddigi uniós források ellenére lényegesen nem javult a termelékenység. Hiába vannak jó minőségű földjeink, forrásaink, agrár hagyományaink és szakembereink, a boltok polcairól sokszor külföldi termékeket vesznek le a vásárlók. Ezen az irányon változtatni kell Lázár szerint.

Változó arányok

A források szétosztásának ökölszabálya, hogy 60%-ot kell gazdaságfejlesztésre fordítani a vállalkozókon keresztül. Kevesebb jut így az építkezésekre, infrastruktúrára, közvetlen életminőség-javításra, de a költségvetés erre már képes áldozni – mondta a miniszter, aki példaként említette a Modern Városok programot, illetve a 800 milliárdos útépítési programot, amelyekben maximum egyharmadnyi az uniós forrás, a többi költségvetési.

Nincsenek viták

Lázár János azt mondta, lezárult Brüsszellel az előlegfizetési vita, az uniós központban tudomásul veszik, hogy több előleget fizet a magyar kormány, mint szokás. Más vita, ami lassítaná a tervezett tempót, nem látszik. Magyarország igyekszik a lehető legrugalmasabbá tenni Brüsszel folyamatosan bonyolódó szabályrendszerét. Részben ezért léptek be a pályázatelbírálásba az állami alkalmazottak, akik olcsóbban dolgoznak, és visszaszorítható a pályázatelbírálási lobbi.

Csalás történhetett a metróberuházáskor Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kutatás-fejlesztés

470 milliárd forint jelenleg a kutatás-fejlesztés forrása, amit lehetőleg még tovább kellene bővíteni Lázár szerint. A miniszter kiemelt fontosságúnak nevezte még a kormányablakok bővítését és az agrárium támogatási rendszerének átalakítását.

A 4-es metró

A 4-es metró beruházásáról készült OLAF-jelentés kapcsán Lázár János úgy vélte: az ellenőrök a beruházók érdekeit képviselték, nem pedig a megrendelő fővárosét. A miniszter bejelentette: a magyar költségvetés még ma is törleszti a fővárosnak a metróépítéshez szánt támogatási összeget, ám az idei részlet – 20 milliárd forint – kifizetését felfüggesztik, mert megalapozott a csalás gyanúja az OLAF tanulmánya szerint.

Lázár János azt mondta: leegyszerűsítve az történt, hogy külföldi nagyvállalatok - például a Siemens és az Alstom - "a Fővárosi Önkormányzat vezetésével és a különböző műszaki ellenőrökkel, tervezőkkel összefogtak, és meglopták Brüsszelt és a magyar költségvetést". Demszky Gáborék tevékenysége miatt azért kerül nehéz helyzetbe a Fővárosi Önkormányzat, mert az EU visszakéri a pénzt, és a magyar állam is tehet így.

Ilyen helyzetben nem lehet adófizetői pénzt odaadni

– fogalmazott a miniszter, aki többször is elismételte, hogy

a főváros dolga lesz visszaszerezni az elcsalt összegeket,

és a kormány is a fővárostól fogja majd visszakérni. A kormány minden jogi segítséget megad a fővárosnak, ezzel együtt is nehéz dolga lesz Budapestnek – mondta Lázár János.