Szinte biztosan nem lesz előválasztás a baloldalon

Vágólapra másolva!
A 2018-as választásokra készülő baloldalon az egyik fontos kérdés valószínűleg ma eldőlt: előválasztást szinte biztosan nem tartanak a pártok. Aki kitalálta, a Párbeszéd, fél év alatt sem tudta keresztülvinni akaratát a többieken, főleg Botka Lászlón bukott el. Az MSZP nem hivatalos miniszterelnök-jelöltje egyébként se egyszerű eset, egy négypárti közös nyilatkozatot már megfúrt. A DK szóvivője azt mondta, hogy ebben az ügyben ők ártatlanok, az LMP-s Hadházy Ákos pedig arról beszélt, hogy (az előválasztás elmaradásában is feltehetően szerepet játszó) titkos, Gyurcsány-nélküli baloldali találkozón azt mondták neki, hogy Gyurcsány azért nincs ott, mert "mindent elpofáz".
Vágólapra másolva!

Feladta a Párbeszéd, nem küzd többet a baloldali előválasztások megszervezéséért - ezt jelentette ma be a párt társelnöke, Szabó Tímea. A párt szóvivője, Tordai Bence az ATV reggeli műsorában mondta el ugyanezt. Pontosan úgy fogalmazott, hogy az "előválasztási történetnek egyelőre vége szakad, nem látjuk a partnereknél az őrült nagy elkötelezettséget".

Szabó Tímea ugyanígy érvelt, az ő szavai szerint

nem akarásnak nyögés a vége, ezért a Párbeszéd kiszáll az előválasztási tárgyalásból.

Azt is hozzátette, hogy a történtekért az MSZP és a Demokratikus Koalíció felel, ez a két párt az, amelyik érdektelen az előválasztásokban.

Szabó Tímeáék ködösítenek Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Tény, hogy sem Botkáék, sem pedig Gyurcsányék nem rajongtak az ötletért, de az előválasztás megfeneklése közös kudarc.

A nagy találmány

A Párbeszéd Magyar György ügyvéddel összeállva még januárban állt elő azzal, hogy hogyan lehetne sikeresen kivitelezni az előválasztást. A csodafegyver az Anonim Digitális Azonosító névre hallgatott és az volt a lényege, hogy az állampolgárok online szavazhatnak arról, hogy a 2018-as parlamenti választáson a balos ellenzéki jelöltek közül ki induljon. Ehhez kapcsolódott jött létre az adatom.hu, amelyen terv szerint az előválasztásban résztvevő szavazók előzetes regisztrációját gyűjtötte volna.

Magyar György (középen) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke együtt mutatták be az online előválasztást Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Csakhogy az éppen öt hete élesített felületre eddig 518-an iratkoztak fel, ennyi embert mozgatott meg összesen a Párbeszéd által meghirdetett előválasztás.

Ilyen lapos érdeklődés mellett nem csoda, hogy más párt sem forszírozta a tervet. Ennek ellenére Szabó Tímeák most igyekeznek hárítani a felelősséget és úgy beállítani az esetet, mintha az előválasztás a többi baloldali párt miatt bukott volna meg és nem azért, mert eleve rossz ötlet volt.

A DK ártatlan, az MSZP előre tudta

Felhívtuk Gréczy Zsoltot, hogy mit szólnak a DK-nál ahhoz, hogy a Párbeszéd kihátrált az előválasztásból. A szóvivő azt mondta, hogy a "pártjuk ebben olyan ártatlan, mint egy friss hóvirág".

Gréczy ugyanakkor utalt rá, hogy az előválasztás egy évvel a 2018-as parlamenti választások előtt kissé idejétmúlt. Elmondta azt is, hogy bár a Párbeszéd fél éve meghirdette ezt a tervet, mindeddig nem sikerült tisztázni, hogy mennyibe kerülne, ki fizetné és milyen pozíciókra terjedne ki. Szerinte senki nem tudott egy épkézláb előválasztási rendszert prezentálni.

Gréczy Zsolt szerint a DK semmiről nem tehet Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Párbeszéd bejelentésére reagálva a szocialisták sajtófőnöke, Nyakó István azt mondta az Origónak, hogy

Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt ezért is kezdett tárgyalásokat a baloldali pártokkal. Az biztos, hogy Szeged polgármester mindigis ellenezte az előválasztás megrendezését, ezt több nyilatkozatban is kinyilvánította. A Párbeszéd még így is reménykedett benne, hogy a szocialista politikus engedményeket tesz, de hiába.

Elfogott levelek

Arról egyébként, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt nem könnyű tárgyalópartner, már papír is van. Információink szerint az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Bokros Lajos-féle MoMa elfogadott egy közös politikai nyilatkozatot, amelyekben lefektették azokat az elveket, amelyek mentén elképzelik a 2018-as együttműködésüket. Az Origo forrásai ezt a dokumentumot úgy jellemezték, mint egyfajta krédót, amelyben rögzítették, hogy miért harcolnak, milyen célokért.

A dokumentum elkészült, nyilvánosságra végül még sem hozták, mert Botka László leállította a folyamatot.

Botka László, az erős ember Forrás: MTI/Kovács Attila

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének feltűnésével az addig "jó ütemben folyó" együttműködés megakadt a négy párt között. Nyakó István az értesülés kapcsán annyit mondott, hogy az MSZP részől

Egy kérdés maradt

Botka alig másfél hónapja vállalta el az MSZP kormányfői jelölését, ez elég volt neki ahhoz, hogy a neki nem tetsző előválasztást megpuccsolja. Az is látszik, hogy a miniszterelnöki-jelöltség számára szent, az nem alkudozás tárgya. A kérdés már csak az, hogy a napokban, az ellenzéki pártokkal kezdődő tárgyalássorozatban át tudja-e verni, hogy balról egyedüli kihívója legyen a Fidesz-KDNP-nek. Ha nem, akkor az összefogásnak is vége.

Titkos szervezkedés

Hadházy Ákosról, az LMP társelnökéről a múlt héten derült ki, hogy az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd képviselői mellett ő is kapott meghívót a Lengyel László politológus kezdeményezte titkos egyeztetésekre. Hadházy egyébként a saját pártjának sem szólt előzetesen arról, hogy részt vesz ilyen találkozón. Később azt mondta, hogy ő hiányolta a találkozón Gyurcsányt, de azt mondták neki a többi baloldali párt képviselője, hogy azért nincs ott, mert Gyurcsány - majd így fogalmazott Hadházy az ATV-n - "mindent elpofázik, már elnézést a szóért, ez valószínűleg igaz is".

A tervezett baloldali összefogásból a DK kihagyását célzó, Lengyel László vezette egyeztetést Gyurcsány Ferenc leplezte le február elején. Lengyel László erre válaszul "Júdásnak" nevezte a DK vezetőjét. A politológus szerint a nyilvános kitálalás rontja az összefogás esélyeit.