A NAV 14 pénzügyőrét fizették le a csempészek

2017.03.01. 09:26

Gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 14 pénzügyőrét hivatali vesztegetés elfogadása miatt.

"Az ukrán határszakaszon szolgáló pénzügyőrök rendszeresen jogtalan előnyt kaptak a jövedéki termékeket Magyarországra csempésző személyektől" – állapította meg az ügyészség. A belbiztonsági titkosszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult nyomozás az ügyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség – több rendőri szerv és a NAV támogatásával – február 28-án, kedden 21 helyszínen, köztük a beregsurányi határállomáson tartott házkutatást, majd 14 pénzügyőrt és 6 civil személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

A gyanú szerint a pénzügyőrök tényleges ellenőrzés és vámvizsgálat nélkül rendszeresen engedélyezték a belépést az Ukrajnából Magyarországra jövedéki termékeket csempészőknek. A pénzügyőrök a csempészektől rendszeresen, utólagos kifizetéssel pénzt kaptak.

A hivatali vesztegetés elfogadása bűntett büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés. Három gyanúsítottat (két pénzügyőrt és egy civilt) őrizetbe vettek a hatóságok, előzetes letartóztatásuk kezdeményezéséről az ügyészség ma dönt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK