Feloldhatják a madárinfluenza miatti korlátozást

Madárinfluenza Füzesgyarmaton
Madárinfluenza Füzesgyarmaton
Vágólapra másolva!
Utoljára február végén, egy abádszalóki zárt telepen tartott, vadállomány fenntartására tenyésztett fácánállományban állapítottak meg madárinfluenza fertőzést a szakemberek. A Földművelésügyi Minisztérium szerint az intézkedés feloldása március végére, április elejére várható.
Vágólapra másolva!

Jelenleg Veszprém, Somogy, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak érvényes védő- és megfigyelési körzetek. Madárinfluenza miatt elhullott vadmadarakat 15 megyében találtak, mintegy

200 vadmadárelhullás igazoltan madárinfluenza vírus eredetű.

A madárinfluenza elleni védekezés részletes szabályairól szóló rendelet szerint kereskedelmi célú baromfitartó gazdaságokban

baromfi újratelepítése csak a részletesen szabályozott végső takarítás és fertőtlenítés befejezését követő 21 nap után lehetséges.

Az újratelepítését követő 21 napban az állatokat hatósági állatorvosi vizsgálatnak kell alávetni, laboratóriumi vizsgálatokat szükséges végezni.

Az elhullott állatokat is kötelező vizsgálatra küldeni. A termelési adatokban bekövetkezett bármely lényeges változást és más szokatlan jelenséget haladéktalanul jelenteni kell az állategészségügyi hatóságnak.

A zárlat és egyéb járványvédelmi intézkedések szigorú betartásának eredményeképpen

folyamatosan csökken az új fertőzések száma.

Az FM szerint az állatok leölése miatt a tulajdonosok száz százalékos állami kártalanításban részesülnek. A megállapított kártalanítási összeg kifizetésére az azt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 60 napon belül kerül sor.

Az eddig kifizetett összeg mintegy 3 milliárd forint.

A madárinfluenza miatti felszámolások legnagyobb mértékben Bács-Kiskun megyét érintették, a legnagyobb kártalanítási összegek is ott keletkeztek.

A madárinfluenza elleni védekezés részletes szabályairól szóló rendelet szerint a járványkitörés helyén

az állatállomány felszámolására, az állati eredetű anyagok ártalmatlanítására, takarításra és fertőtlenítésre kerül sor.

Védő- és megfigyelési körzetben az állategészségügyi hatóság számba veszi az állattartó telepeket, szükség esetén vizsgálatokat kezdeményez.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A korlátozás alá eső területeken forgalmi korlát lép életbe az élő állatokra, eszközökre, takarmányra és a trágyára. Ez alól felmentést csak a területileg illetékes állategészségügyi hatóság adhat.

A cél a fertőzés terjedésének megelőzése, illetve az esetleges új megbetegedések gyors felismerése. A jelenlegi madárinfluenza járványban ezen feladatok végrehajtására minden esetben maradéktalanul sor került.