Letartóztattak két magyart, akik az ISIS terroristái akartak lenni

Fallúdzsa Iszlám Állam börtön
An Iraqi soldier walks inside a former prison controlled by jihadists of the Islamic State (IS) group on September 4, 2016 in the city of Fallujah. Iraq's security forces have for months been battling IS fighters in Anbar province, notching up key victories in provincial Ramadi and jihadist bastion Fallujah earlier this year. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Letartóztattak két fiatal magyar férfit, mert az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni – hangzott el a TV2 Tények című hírműsorában. Egyiküket már Törökországban, 10 kilométerre a szír határtól fogták el. A másik ki sem jutott az országból. Van olyan szakértő, aki azt állítja, tíznél is több magyar harcolhat az ISIS katonájaként.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam az utóbbi időben jelentős veszteségeket szenvedett el, a hírügynökségek jelentései szerint az iraki csapatok már elvágták az ISIS utolsó menekülő útvonalait is, és

visszavették a terroristáktól a legfontosabb kormányzati épületeket is.

Ennek ellenére a toborzás nem szünetel, és – bár sokan nem is gondolnák – az Iszlám Állam katonái között magyarok is lehetnek.

Póczik Szilveszter kriminológus azt mondta a Tényeknek, elsősorban muszlim kötődésű magyarok harcolhatnak a Közel-Keleten. Szerinte 15–30-an is lehetnek. Viszont nem iszlám hívő az a két magyar fiatalember, akiket tavaly ősszel fogtak el a rendőrök azért, mert az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni.

Egy 24 éves móri férfi Törökországig is elért.

Alig 10 kilométerre volt a szír határtól, amikor két török titkosrendőr lefülelte. A társa, akit az interneten ismert meg, vele tartott volna, csak még nem készült el a kiutazáshoz szükséges útlevele.

Sokan csupán azért csatlakoznak az Iszlám Államhoz, mert magányosnak érzik magukat Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Magányosnak érezte magát

A 24 év körüli férfi állítólag nem harcolni akart. Egyszerűen magányosnak, meg nem értettnek érezte magát, és egy propagandafilm hatására úgy érezte, az ISIS jelenthetné számára az otthont és a közösséget.

Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta a Tényeknek, hogy nemegyszer magas fizetéssel is jár,

ha valaki vállalja, hogy kiutazik a szinte biztos halálba.

A terroristák azonban a propagandaanyagaikban nem csak erre fektetnek hangsúlyt, hanem a család, a közösség, az identitás, az erős és bátor jellem, esetleg a párkapcsolat iránti vágyra is.

Pár évvel ezelőtt egy Bécsben élő bosnyák muszlim lány testvérpár indult útnak, hogy az ISIS mellett harcoljon. Eleinte reklámarcként használta őket a szervezet. Később, amikor már nem volt rájuk szükség, megerőszakolták és megölték őket. Azt nagyjából lehet tudni, hogy mire számíthatott az, aki európaiként az Iszlám Államhoz csatlakozott.