Továbbra sem lehet megközelíteni 9 települést - újabb hidegrekordok dőltek meg

2017.04.21. 13:13

Sosem volt még ilyen hideg az országban, legalábbis ilyenkor. Az országos és a fővárosi hidegrekord is megdőlt. Ráadásul 9 település még mindig el van zárva a külvilágtól. 

A rendkívüli időjárás miatt 9 településre továbbra is csak a készenlétisek jutnak el, tudatta Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Répáshuta, Bükkszentkereszt, Galyatető, Mátraháza, Kékestető, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Bagolyirtás érintett, de az élelmiszer- és üzemanyag-ellátás itt is megoldott. 7 megyében, 91 településen szünetelt az áramszolgáltatás. 

Forrás: MTI/Vajda János

683 riasztás történt, 1173 tűzoltó vett részt a mentésekben

Eddig 683 esetben riasztották őket, a legtöbb munkát a letört ágak és kidőlt fák okozták, amik kárt tettek a vezetékekben, eltorlaszolták az utakat, számos esetben segítettek elakadt járműveknek, illetve közúti balesetek helyszínén. Több vasúti felsővezeték-szakadás is történt, és villanyvezetékek is rongálódtak. A mentésekben 1173 hivatásos tűzoltó vett részt, 263 járművet használtak, de 161 járművel 566 önkéntes is segített nekik. 

56 ember rekedt egy úton – sikeresen kimentették őket 

Még szerdán operatív törzset állítottak fel a beavatkozások összehangolására, az úton rekedt emberek kimentése és melegedőhelyeken történő elhelyezése érdekében, de hét megyében megyei operatív törzsek felállítására is szükség volt. A legnehezebb időszakban 13 olyan település volt, ahova csak a készenléti szervek tudtak eljutni. Szerda este 56 ember rekedt egy alsóbbrendű úton, közülük 30-at egy vendégházban helyeztek el, de csütörtökön már ők is hazatérhettek. 

Még mindig le van zárva 10 útszakasz 

A főigazgató közölte, hogy jelenleg 10 útszakasz van lezárva, korábban ez a szám 24 volt. A 2505-ös út Felsőtárkány és Répáshuta között életveszélyes a fakidőlések miatt. A Magyar Közút téli szolgálatra állt vissza, így 404 géppel 517 munkatársuk dolgozott, és 1451 tonna sót szórtak ki.  

Nem történt halálos baleset 

Forrás: Csudai Sándor - Origo

Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy a rendkívüli időjárási helyzet ellenére halálos baleset nem történt az elmúlt két napban. Összesen 31 súlyos, 87 könnyű sérüléssel járó baleset történt. A rendőrség részéről 1640 rendőr 13 550 szolgálati órát dolgozott, őket munkájukat 30 polgárőr és 36 egyéb rendészeti tevékenységet végző szakember, például közterület-felügyelő segítette. 

Elhagyta a ciklon az országot, de marad a hideg

Az elmúlt napok időjárását meghatározó ciklon elhagyta az országot – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Az ég kitisztult, a szél mérséklődött, ezért hajnalra igen alacsony volt a hőmérséklet. Országos szinten csupán 0,2 fok, az ilyenkor jellemző 5-7 fok helyett. 

Megdőlt a hidegrekord a Kékestetőn 

 A leghidegebb az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben, illetve a magasabb, vastag hóval borított tájakon volt. Kékestetőn -7,1 fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimum hőmérséklet országos rekordja. A korábbi rekordot, -6,3 fokot, szintén Kékestetőn mérték 1959-ben. 

A fővárosi hidegrekord is megdőlt 

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A fővárosban is megdőlt a hidegrekord, a leghidegebb a János-hegyen volt, amit szintén hótakaró fed. Ott -3,6 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, megdöntve ezzel Budapest Csillagda 1959-ben jegyzett -3,2 fokos napi minimum-hőmérsékleti rekordját - olvasható az OMSZ oldalán.

Több mint 15 centivel vastagabb a hó, mint az eddigi rekord

Csütörtökön a korábbi 32 centiméteres hóvastagsági rekord dőlt meg. Kékestetőn csütörtök délután 47 centiméteres hóvastagságot is mértek. A péntek reggeli adatok szerint Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 50 centiméteres a hóréteg. 

Kékestetőn az április 20-i legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti rekord is megdőlt, mivel a legmelegebb órákban is mindössze mínusz 2,7 fokig melegedett a levegő. 

A hétvégén is lesznek mínuszok

Az előrejelzés szerint pénteken a legmagasabb hőmérséklet 9–14 fok között várható, késő estére pedig 2–9 fok közé hűl le a levegő. A hétvégén is várhatók mínuszok, és többfelé viharossá fokozódik a szél is.