Tibor Fischer: Undorító, ahogy a nyugati sajtó Orbán Viktorról ír

2017.04.21. 11:23

Undorítónak nevezte Tibor Fischer a The Guardianben megjelent véleménycikkében, ahogy a nyugati sajtó Orbán Viktorról ír. A magyar származású brit író szerint a magyar miniszterelnök nem zsarnok, Magyarországon pedig demokrácia van. Úgy látja, hogy a CEU körüli botrány sokkal inkább a pénzről szól, mint bármi másról. 

Valaki, akinek más a véleménye, még nem nevezhető automatikusan nácinak – többek között erről írt Tibor Fischer a véleménycikkben. Mindezt annak kapcsán fejtette ki, hogy véleménye szerint a nyugati média az elmúlt időszakban "undorító" képet festett Orbán Viktor magyar miniszterelnökről. Fischer jelezte, hogy ő érti, hogy a kormányfő sokak haragját kiváltotta az illiberális demokráciáról szóló beszédével, 

ugyanakkor szeretné külön is hangsúlyozni a "demokrácia" szót ebben a kifejezésben, amelyet Orbán kritikusai rendre ignorálnak. 

A magyar miniszterelnök a Közép-európai Egyetem (CEU) körüli botrány miatt kerül újra a nyugati média kereszttüzébe, Fischer ennek kapcsán felidézte, hogy a nagy izgalmat keltett felsőoktatási törvény módosítása 28 intézményt érint Magyarországon, amelyek közül 27 esetében találtak szabálytalanságokat. Ezen senki nem lepődik meg, aki járatos az egyetemi világban” 

– írja. A regényíró viszont azt is írja, hogy a nem megfelelően működő intézetek közül egyet sem büntettek meg vagy zártak be Magyarországon, így a CEU-t sem kívánják szankcionálni, éppen ellenkezőleg, szerinte az egyetem szeretne magának privilegizált bánásmódot. 

"Ez az egész egyáltalán nem pusztán a szólásszabadságról vagy a kutatás szabadságáról szól. A CEU jogilag magyar egyetem. A módosítás után is ugyanúgy állnak ugyanazok az épületek, ugyanaz a kantin, ugyanazok a kurzusok folynak tovább, ugyanúgy lehet tovább elégedetlenkedni Orbán miatt, és a diákok továbbra is olyan papírt szerezhetnek végzettségükről, amelyet Európa-szerte elismernek. A kormány nem érhet el hozzájuk" – írta a cikkben. 

Ami viszont nem folytatódhat egy egyezség nélkül – írja Fischer –, az az a gyakorlat, hogy a CEU kiadhat olyan diplomát, amelyet az Egyesült Államokban bocsátanak ki anélkül, hogy ott campusa lenne. 

Ez eddig nyilvánvalóan vonzó volt a hallgatók számára, de miután a CEU elvesztheti ezt a lehetőséget, az egyetem kevesebbet fog érni a piacon. Az egész ügy tehát sokkal inkább a férőhelyek és pénz kérdése, mintsem bármi másé” 

– írja Tibor Fischer. 

Azt is írta, hogy nem igazak a vádak, miszerint Magyarországon elnyomják a szabad sajtót, azt pedig "gusztustalannak" nevezte, hogy Orbán Viktort antiszemitizmussal vádolják.