Nem gázolhatnak át illegális migránsok százezrei Magyarországon

dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter Szicíliában, a Magyar Kápolnánál
Vágólapra másolva!
Nincs száz százalékos biztonság, nem lehet kijelenteni teljes bizonyossággal, hogy bárhol Európában nem lesz terrortámadás az elkövetkezendő időszakban, de a Magyar Honvédség, a társszervek, és a katonai titkosszolgálat a szövetséges országok titkosszolgálataival együtt mindent megtesz azért, hogy Magyarország továbbra is biztonságos ország legyen – mondta Simicskó István, honvédelmi miniszter Szicíliában, aki felavatta a Vittoria városában lévő hadifogolytáborban meghalt magyar honvédek emlékére emelt, és nemrégiben felújított Magyar Kápolnát, és koszorút helyezett el a kápolnánál. Az Origo stábja is ott járt, és helyszíni interjút készített Simicskó Istvánnal. A minisztert az első világháborús magyar hadifoglyok történetéről, a Magyar Honvédség jelenlegi feladatairól, valamint a terrorfenyegetettségről is kérdeztük.
Vágólapra másolva!
Simicskó István, honvédelmi miniszter Szicíliában, a Magyar Kápolnánál Fotó: Talán Csaba

Mikor hallott először arról, hogy Szicíliában, Vittoria városának temetőjében áll egy magyar kápolna, amelyet az első világháborúban odahurcolt magyar hadifoglyok emlékére állítottak?

Honvédelmi államtitkár voltam 2010-ben, amikor először hallottam ezt a meglepő történetet, hogy Szicíliában, Vittoria városában, egy hadifogolytáborban magyar katonákat őriztek, 1927-ben pedig egy magyar kápolnát emeltek az itt elhunyt magyar hadifoglyok emlékére. Akkor, államtitkárként el is látogattam ide, megnéztem a kápolnát, amely már meglehetősen rossz állapotban volt. Szerencsére ebben a szicíliai kisvárosban többen ápolják az itt elhunyt magyar katonák emlékét, és amikor felvettük a várossal a kapcsolatot, a kezdetektől fogva támogatták a kápolna felújításának tervét. Egy helyi lelkes férfi, Giancarlo Francione pedig már több mint 15 éve foglalkozik a magyar hadifoglyok történetének kutatásával, és folyamatosan segítette a munkánkat. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum irányításával mára befejeződött az emlékhely felújítása – magyar restaurátor dolgozott az épületen -, most pedig eljött a pillanat, amikor megszenteltük a kápolnát – felépítésének 90. évfordulóján.

Gyertyagyújtás a Magyar Kápolnában Vittoria városában. A kápolna falán a járványokban meghalt hadifoglyok nevei olvashatók. Fotó: Talán Csaba

Az első világháború századik évfordulója kapcsán el is indítottunk egy programot, és valamennyi első világháborús emlékhelyet, katonai temetőt rendbe hozunk. Ennek egyik fontos állomása a vittoriai magyar kápolna felújítása – amely nem utolsó sorban a magyar-olasz, magyar-szicíliai kapcsolatokat is jelentősen erősíti.

A felújított Magyar Kápolna Szicíliában Fotó: Talán Csaba

Említette Giancarlo Francione nevét – ezek szerint az itt élők ápolták a magyar katonák emlékét, még akkor is, amikor valószínűleg magyar embert nem is láthattak évtizedeken át, hiszen a rendszerváltás előtt egyfelől nem is nagyon lehetett utazni, másfelől itthon nem lehetetett túl sokat tudni, és beszélni az első világháborúról?

Igen, azokban az évtizedekben is mindig volt virág a kápolnánál, amikor magyar szót nem is hallhattak az itt élők. A magyar hadifoglyok helyzete ugyanis teljesen más volt itt, mint a többi hadifogolytáborban. Vittoriában – az írások szerint is, és a helyiek anekdotái szerint is – emberséges körülményeket biztosítottak a katonák számára. Kellett ugyan dolgozniuk a földeken, a helyi családok mezőgazdasági területein, de ezért fizetést kaptak. A családokkal is megbarátkoztak, így a körülményekhez képest tisztességes ellátást kaptak.

A járványok viszont tizedelték a hadifoglyokat – például a spanyolnátha -, amelyben több mint 100 magyar katona halt meg.

Alapvetően a gyűlölet, az ellenséges magatartás nem volt jellemző az itt lévő hadifoglyokkal szemben, és ez a mai napig él a szicíliai emberek szívében. Apáról fiúra, fiúról unokára szálltak a magyarokkal való barátságok történetei, így a ma élő vittoriai emberek időről időre kilátogatnak a kápolnához, és egy-egy szál virággal emlékeznek az itt meghalt magyar katonákra. Most a kápolna megszentelésére is sok idős és fiatal vittoriai eljött.

Fotó: Talán Csaba

Térjünk át a Magyar Honvédség mai helyzetére. Egy éve elindították a toborzást, hogy többen válasszák a katonai pályát. Meddig tart a toborzás és a programon belül a hadsereg eszközeit is fejlesztik? Vagyis: több katona lesz, de lesz-e haditechnikai fejlesztés?

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programunk az elkövetkezendő tíz évben meghatározza a Magyar Honvédség fejlesztésének főbb irányait. Az első lépéseket megtettük, vagyis a toborzás elindult, a kormány pedig döntései nyomán biztosítja a költségvetési forrásokat a haderőtechnikai fejlesztésekre is. Nem csupán többet, hanem jobban, tervezettebben és hatékonyabban kívánjuk elkölteni a honvédelemre szánt forrásokat.

A cél az, hogy a Magyar Honvédség presztízse növekedjen, és hogy a hadsereg az alapfeladatát, vagyis a haza védelmét minél hatékonyabban el tudja látni a jövőben is.

Folyamatosan emeljük katonáink illetményét, és fejlesztjük az egyéni felszereléseket és a haditechnikát is. Különböző fegyvernemi kultúrákat szeretnénk megerősíteni és visszahozni, modern képességekkel felvértezni a Honvédséget, mert erre – úgy látjuk – szükség van.

Nem engedhetjük meg, hogy migránsok százezrei átgázoljanak Magyarországon Fotó: Talán Csaba

A határnál elegendő katona szolgál?

Igen, megfelelő létszámban szolgálnak a határnál katonáink, a rendőrökkel együttműködve. A kormány úgy döntött, hogy határvadászokat is toboroz a Belügyminisztérium, és éppen a napokban avattunk 1200 tiszthelyettest a Hősök terén. Fontos, hogy továbbra is fenntartsuk a katonai jelenlétet a határon.

Nem engedhetjük meg, hogy illegális migránsok százezrei átgázoljanak Magyarországon. Megvédjük az országot.

Megerősítettük a katonai rendészetet is, tavaly létrehoztuk a Katonai Rendészeti Központot (megjegyzés: ők azok a katonák, akik piros sapkában Budapest bizonyos területein járőröznek). Nemcsak többen vannak, hanem a felszerelésük is a mai kor színvonalának megfelelő. A magyar emberek biztonságérzetét jelentős mértékben növeli a katonai rendészek jelenléte az utcákon. Bevezettük és már az Alaptörvényben is rögzítettünk egy új, különleges jogirendi tényállást, ez a terrorveszélyhelyzet esete, amikor a Magyar Honvédség erre felkészített erőinek is van lehetősége arra, hogy az emberek biztonságát szolgálja. Az illegális migráció miatt a terrorszervezetek felerősödtek egész Európában, így már nemcsak Afganisztánban vagy Irakban látnak el a katonáink különleges feladatokat, hanem Magyarországon is biztosítani kell az emberek biztonságát.

Milyen információik vannak a katonai titkosszolgálaton keresztül Magyarország biztonsági helyzetéről?

Gyakorlatilag rendelkezünk a szükséges információkkal, tudjuk, hogy a nagyobb európai városokban elkövetett támadások terroristái közül többen átutaztak Magyarországon is – kihasználva az illegális migrációs folyamatot.

A katonai és a polgári titkosszolgálatok mindent megtesznek a magyar emberek biztonságáért. A partnerszolgálatokkal, valamint a szövetséges országok titkosszolgálataival is folyamatos az információcsere. Amit lehet, megteszünk. Nyilván a mai helyzetben azt kell mondanom, hogy nincs száz százalékos biztonság.

Senki nem tudja garantálni, hogy nem következhet be terrortámadás Európa bármely pontján. De ahogyan már említettem, mindent megteszünk, amit lehet – a katonák létszámát tekintve is, technikai fejlesztésekkel is és titkosszolgálati szinten is.