Áder János: A reformáció a magyar nemzet életének része, nemzettudatának támasza

Vizsoly, 2015. július 19.
A XVI. századi kiadás alapján rekonstruált, az eredeti helyszínen, korhű eszközökkel és papírra kinyomtatott Vizsolyi Biblia első példánya a Vizsolyi Biblianyomtató Műhelyben 2015. július 17-én. Jeles egyháztörténeti eseményre em
A XVI. századi kiadás alapján rekonstruált, az eredeti helyszínen, korhű eszközökkel és papírra kinyomtatott Vizsolyi Biblia első példánya a Vizsolyi Biblianyomtató Műhelyben
Vágólapra másolva!
A reformáció évszázadok alatt nemcsak része lett a magyar nemzet életének, hanem nemzettudatának, magyarságtudatának támasza is - mondta Áder János köztársasági elnök a Magyar Református Egyház zsinatának ünnepi ülésén Debrecenben. 
Vágólapra másolva!

Az államfő a református Nagytemplomban mondott beszédében feltette a kérdést:

Áder János köztársasági elnök Fotó: Polyák Attila - Origo

Ádár János hozzátette:

Az államfő felidézte, hogy

az első kiadású Vizsolyi Biblia 2412 oldal és mintegy 6 kilogramm.

Áder János szerint az első nyolcszáz, magyar nyelvű Biblia akkor arra volt elég, hogy eljusson a templomokba, gyülekezetekbe, a patrónusokhoz egy-egy példány. Ezután csaknem három emberöltőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy hazai kiadású Biblia kerülhessen a református hívőkhöz. Az államfő beszélt arról is, hogy

A Vizsolyi Biblia Forrás: MTI/Vajda János

Áder János ezután Németh László írót idézve azt mondta:

A köztársaság elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar reformátusoknak a bibliafordításhoz mérhető fontosságú volt, hogy a második helvét hitvallás szövegét is viszonylag hamar lehetett magyarul olvasni.

A zsinat azt a 450 évvel ezelőtti eseményt ünnepli, amikor 1567-ben, Debrecenben, zsinati közösségben a magyar reformátusok elfogadták a svájci protestáns városok és kantonok hitvallását.

A közös hitvallásnak 1616-ban már magyar fordítása volt.

Áder János szavai szerint mivel a második helvét hitvallás nem puszta tételsor a hitigazságokról, hanem érvelő, magyarázó, elmélkedő szöveg, a fordító, Szenczi Csene Péter azt kívánta az olvasóknak, hogy az elmélyülés benne "épületükre" és "javukra" váljon. Az államfő kiemelte:

Áder János arra is kitért, hogy a reformáció megjelenése megosztotta az akkori Európát:

a hit szabadságharca mindenfelé súlyos áldozatokat követelt.

Áder János úgy fogalmazott, hogy ez a harc Magyarországon összeforrt a nemzet szabadságküzdelmeivel, így került a reformáció genfi emlékművére egyetlen magyarként Bocskai István. Az elnök mindehhez hozzátette:

Áder János mások mellett Ady Endre, Kölcsey Ferenc, Ravasz László, Szenczi Molnár Albert, Bibó István, Bethlen Gábor, a Bolyaiak nevét említve úgy fogalmazott:

Az államfő szerint ez az örökség azok nélkül a "talpig emberek" nélkül is más lenne, akiknek nevét nem őrzi az emlékezet. Áder János szavai szerint ha rájuk gondolva újra feltesszük a kérdést, hogy mi a legnagyobb kincs, amit a reformáció adott a magyar nemzetnek, a válasz is könnyebb.: