Gyurcsány rendszeresen támogatta az előzetesben ülő Czeglédyt?

Gyurcsány Ferenc 2017. május 1. DK
Vágólapra másolva!
Az Origo birtokába került dokumentumok szerint Gyurcsány Ferenc feleségének a cége nem egy baráti kölcsönt adott az előzetesben ülő Czeglédy Csabának, így az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenység gyanúja is felmerülhet az Altus Zrt.-vel szemben. A DK-elnöke korábban azt mondta, hogy idén kereste meg őt Czeglédy, hogy pénzügyi gondjain segítsen, azonban az is kiderült, hogy a bukott miniszterelnök tévedett, mert Czeglédy és az Altus között tavaly jött létre egy kölcsönszerződés, ráadásul Gyurcsány arról is beszélt, hogy ők is vesztettek pénzt, miközben Czeglédyék kamatostul kifizették.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc egy múlt heti Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy idén tavasszal kereste meg őt a jelenleg előzetesben ülő Czeglédy Csaba, hogy adjon neki kölcsönt. Az Origo birtokába került dokumentum alapján azonban ezt a kölcsönt tavaly adta a Gyurcsány feleségének tulajdonában lévő Altus Czeglédy cégének, a Human Operator Zrt.nek.

Gyurcsány arról is írt, hogy az adóhivatal zárolása miatt egyelőre nem jutottak ők sem a pénzükhöz. A birtokunkban lévő dokumentum alapján azonban a Human Operator Zrt. 2016-ban az Altustól kapott teljes kölcsönösszeget (78 millió forint) kamataival együtt visszafizette.

Így Gyurcsány Ferenc mindkét állítása megdőlt.

Mindezek után nem tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének a cége idén is adott-e kölcsönt Czeglédynek, vagy csak tavaly.

Gyurcsány Ferenc többször is ellentmondásba keveredett a Czeglédy-ügyben Csudai Sándor - Origo

Nem egy baráti kölcsön volt

A kölcsönügylettel kapcsolatban azonban újabb kérdések merültek föl. A DK-elnöke többször arról beszélt, hogy azért adott pénzt Czeglédynek, mert a barátja. Az Origo birtokába került kölcsönszerződés azonban

egy ötoldalas, profi munka, ilyet bankok kötnek az ügyfeleikkel - a baráti kölcsönszerződések egyoldalasak szoktak lenni, s nem tartalmaznak dologi biztosítékot

(bank által befogadott azonnali inkasszó) és személyi biztosítékot (Czeglédy teljes vagyonával készfizető kezesként felel a kölcsön visszafizetéséért), valamint késedelmi kamatot (10 százalék euróban) és kamatfelárat.

Mindez

rendszeres kölcsön nyújtást valószínűsít a két cég között,

ami felveti az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenységet. A bankbizonylatok tanúsítása szerint a kölcsönt 2016. március 2-án utalták át. Akkor 78 098 860 forintnyi kapott a Human Operator az Altustól. Ebből nem a diákmunkásokat fizette ki a Human Operator Zrt., hanem 9479,17 eurónyi hitelt fizetett vissza a számlavezető Oberbanknak.

Az Altus Zrt. és Czeglédy-cége között nem egy barát szerződés jött létre, pedig a DK-elnke erről beszélt Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Többmilliós nyereség három hónap alatt

Vagyis a Human Operator Zrt. pénzügyi központja

nem Szombathelyen, hanem az Oberbank ausztriai központjában van.

Így válik érthetővé az is, hogy miért tagja a Human Operator Zrt. felügyelőbizottságának az Oberbank szombathelyi fiókvezetője. A bankbizonylatok tanúsítása szerint a Human Operator Zrt. 2016. április 15-én 50 millió forintot, 2016. április 28-án tízmillió forintot, 2016. május 20-án pedig 21 777 647 forintot (mely akkor 68.146, eurónak felelt meg), azaz mindösszesen 81 569 572, forintot fizetett vissza a 78 098 860 forint kölcsönre. Ez pontosan 3 470 713 forint haszon három hónap alatt, amit nehezen lehetne egy baráti kölcsönnek nevezni.

Újabb 90 milliós utalás Czeglédy cégének

A Pesti Srácok arról írt, hogy Gyurcsány családi pénzügyi vállalkozása, az Európai Bizottság által is finanszírozott Altus folyamatosan pénzelte a szocialisták fenegyerekének humánerőforrás vállalkozását.

Az iratok szerint 2016 augusztus 15-én 90 millió forintot utalt át az Altus Portfolio Kft.

"A. Portfolio szerződés szerinti kölcsön" címén. A dokumentumokból az is kiolvasható, hogy a Zrt. aznapi nyitó egyenlege, tehát a likvid pénze több, mint 234 millió forint volt, amelynek terhére a cég tisztségviselőinek és alvállalkozóinak csaknem 65 milliót fizetett ki. Az egyetlen bevétele aznap Gyurcsányék 90 milliója volt.

Deutsch Tamás az OLAF-hoz fordult

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordul Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, mert kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az uniós megbízást is elnyerő Altus 80 millió forintot adott Czeglédy Csabának, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van. Az EP-képviselő elmondta:

az Európai Bizottság mintegy 1,5 milliárd forintos összegben adott megbízást az Altus vezette konzorciumnak,

Gyurcsány Ferenc cége pedig az ebből származó bevételéből 80 millió forintot juttatott a Magyarországon rendkívül súlyos bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csaba szombathelyi baloldali önkormányzati képviselőnek, aki az MSZP-nek, a DK-nak és az Altusnak is volt ügyvédje.

Czeglédy és társai több milliárdos kárt okozhattak a magyar állmnak Forrás: Origo

Gulyás: Az egész magyar baloldal felelős

A Czeglédy-ügyben a Demokratikus Koalíciónak és az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, miután találkozott a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnökével és a megkárosított diákok küldöttségével. Hangsúlyozta: az ügynek politikai vonatkozása is van, hiszen kiderült, hogy "Gyurcsány Ferenc pénzelte Czeglédy Csabát", aki az Altus Zrt.-től

80 millió forintos kölcsönt kapott, hogy tevékenységét és "fényűző életmódját" folytathassa.

Ennek a felelősségét a DK-nak és az egész magyar baloldalnak értékelnie kell - tette hozzá Gulyás Gergely.

Hárommilliárdos kár

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a férfi által vezetett, munkaerő-közvetítést végző Human Operator Zrt. köré szerveződő, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céghálózat

2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó iskolaszövetkezetek nagy része a cég által közvetített diákmunka után nem fizette ki a diákok májusi és júniusi bérét. Az elmaradás becslések szerint mintegy ezer diákot érint, és súlyos milliókra rúg. Az ügyben tizennégy személy van előzetes letartóztatásban.

A Fidesz egyébként bejelentette, hogy segít a Czeglédy-ügy áldozatainak kártalanításában.