Ismét országszerte hiánycikk ez a szorongáscsillapító

Dr. Life, Ügyelet lesz a kórházakban, gyógyszertárakban az ünnepek alatt
Hónapok óta hiánycikk a gyógyszertárakban a Xanax, viszont többfajta gyógyszerrel is helyettesíthető.
Vágólapra másolva!
Olvasói jelzést kapott az Origo, hogy a nyári hónapok után ismét eltűnt a gyógyszertárakból az egyik legnépszerűbb szorongáscsillapító gyógyszer, a Xanax. Megkérdeztünk több patikust is, akik megerősítették, hogy augusztus vége óta szinte teljesen kifogytak a raktárkészleteik. A receptre leggyakrabban felírt  0,25 mg-os 30 és 100 darabos Xanax az általunk megkérdezett gyógyszertárak egyikében sem kapható, viszont van helyettesítő készítmény.
Vágólapra másolva!

- írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében olvasónk. Megkerestünk több budai gyógyszertárat is, hogy náluk mi a helyzet "Xanax-ügyben". Lényegében a Szent Lukács Gyógyszertár és az Aranysárkány Patika alkalmazottjától is ugyanazt a tájékoztatást kaptuk.

Megerősítették olvasónk információit, miszerint a legkeresettebb 0,25 mg-os gyógyszerből már augusztus vége óta nem kaptak, hiába rendelik folyamatosan.

Mint kiderült ugyanúgy hónapok óta hiánycikk a nyújtott felszívódású XANAX SR 0,5 mg és 1 mg-os retard tabletta is. Az egyik gyógyszerész hölgy azt is elmondta, hogy erről nemrég egy körlevelet is kaptak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI).

Az Origo megkereste az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet is, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk válaszokat. Ahogy megérkezik a válaszlevél, cikkünket frissítjük.

Hónapok óta hiánycikk a patikákban a Xanax, viszont többfajta gyógyszerrel is helyettesíthető. (illusztráció) Forrás: AFP

Az általunk megkérdezett patikusok szerint egy-egy gyógyszertárban talán még kapható pár dobozzal az egyébként vényköteles szorongásoldó, nyugtató-altató és görcsgátló hatású gyógyszer erősebbik változatából (Xanax 1 mg), de napokon belül jó eséllyel minden gyógyszertárból eltünik majd a Xanax.

Az egyik gyógyszerész viszont felhívta a figyelmet arra, hogy az érvényes jogszabályok szerint a receptre felírt, hiánycikknek számító 0,25 mg-os helyett

nem adhatják ki az erősebb hatású nyugtatót,

ez csak fordítva működhet.

Viszont jó hír, hogy a Xanax többféle, ugyanolyan hatóanyagú gyógyszerrel is helyettesíthető, és azokat gond nélkül kiadják a gyógyszertárakban, akkor is, ha a recepten Xanax szerepel. Több ilyen szinte miden patikában kapható az általunk megkérdezett gyógyszerész szerint.

Megkeresésünkre a témában a következő választ kaptuk az OGYÉI-től:

A Xanax gyártója korábban jelezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé, hogy gyártási problémák miatt hiány lesz a termékből. A bejelentés és a hiány megszűnésének időpontját az alábbi linken elérhető táblázat rögzíti:

https://www.ogyei.gov.hu/_atmeneti-termekhiany_/

A gyártó és az OGYÉI összehangolt kommunikációjának köszönhetően a patikák és az orvosok időben értesültek a hiányhelyzetről, amely várhatóan november 15-re megszűnik. A magyarországi gyógyszerválasztéknak köszönhetően a Xanax helyettesíthető, így a betegek számára a orvosok/gyógyszerészek tudnak ajánlani más gyógyszert.