Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Októberben indul a demográfiai konzultáció

csecsemő, újszülött
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A kormány kiemelt célja, hogy minél több gyerek szülessen Magyarországon, mivel a népesedési gondokra nem a bevándorlás jelenti a megoldást. Ezért az októberben induló demográfiai konzultáció középpontjában a gyereket nevelő családok támogatása áll. A kérdésekről a Magyar Idők információi szerint már döntöttek is.
Vágólapra másolva!

A demográfiai problémákat célzó kormányzati politikának fontos állomása lesz az októberben induló nemzeti konzultáció. Lapinformációk szerint Orbán Viktor már döntött a kérdésekről, amit hamarosan mindenki megismerhet. Az emberek véleményének összegzése után pedig

újabb családpolitikai intézkedések várhatóak, illetve kibővíthetik a már meglévő támogatásokat, kedvezményeket.

A gyerekvállalási kedvet ösztönző intézkedések között állítólag felmerült, hogy azok a nők, akik három gyereket nevelnek, életük végéig mentesüljenek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A férfiak szerepét is vizsgálni fogják, ugyanis nagy arányban ők befolyásolják a gyerekvállalást. A kormány egyébként korábban már megteremtette annak lehetőségét, hogy a férfiak menjenek gyedre vagy gyesre. A tavalyi évben 140 ezerből 11 ezer férfi ment gyedre. Továbbá a gyermek születése után az édesapák öt nap szabadnapot kapnak.

A kormány a családokat tekinti a társadalom alapkövének, ezért szeretnének minden olyan támogatást megadni, ami a gyerekvállalást segíti elő.

A demográfiai helyzetet javító eddigi intézkedések:

  • családbarát adórendszer
  • gyed extra
  • otthonteremtési és bölcsődefejlesztési program
  • munkahelyvédelmi akció

A kabinet továbbá az ingyenes tankönyvvel és étkeztetéssel segíti a családokat, a nagycsaládosoknak a jelzáloghitele pedig gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkent.

A demográfiai mutatók jól mutatják, hogy mennyire tolódott ki az első gyermek vállalása. Amíg 1980-as évek elején az első gyermekének életet adó anya átlagéletkora 21-22 év volt,

ma már a nők harmincévesen szülnek először.

A kormány csak lassítani tudja a népességfogyási problémát, és újabb gondot jelent, hogy 2060-ra a 65 évnél idősebbek aránya meghaladja a népességen belül a 30 százalékot. Továbbá a szülőképes nők aránya a mostani 2,2 millióról 1,4 millióra csökkent. A gyermekvállalási kedv növeléséhez több családbarát munkahelyre és rugalmas foglalkoztatásra van szükség Magyarországon.

Egész Európában észlelhető a demográfiai probléma, de GDP arányban Magyarország fordítja a legtöbbet a családtámogatásra Európában, azaz öt százalékot. 2010-ben 960 milliárd forintot fordítottak erre a célra,

2019-ben ez az összeg elérheti a 2004 milliárd forintot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta: Magyarországon sokkal többet beszélünk demográfiai kihívásokról, mint máshol Európában. Novák Katalin hozzátette: mások ezt a problémát ki sem mondják, ellenben betelepítéssel vagy a migráció támogatásával akarják orvosolni a helyzetet. Számunkra a családunk a legfontosabb, és a magyar gyermekekben látjuk a jövőnket – zárta gondolatait Novák Katalin.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről