Vágólapra másolva!
Elmarasztalta a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert csütörtökön a helyi kórházra tett kijelentései miatt. A politikus a választási kampány kellős közepén úgy fogalmazott, hogy "ha Önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják". Már abból lehetett tudni, hogy nem mondott igazat, hogy saját lányát elengedte az intézménybe gyakornokoskodni. Hivatalossá vált: ismét hazudott, ezért a bíróság nyilvános elégtételadásra és pénzbírság befizetésére kötelezte.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay valótlan tényállításaival megsértette az intézmény jó hírnevét, amikor tavasszal az országgyűlési választások kampányában két lakossági fórumon úgy fogalmazott, "ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják", és több példát is sorolt az ellátás színvonalát kritizálva.

A Szegedi Törvényszék

  • nyilvános elégtételadásra,
  • nyolcszázezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte,
  • és eltiltotta a további jogsértéstől.

Lakatos Péter bíró az ítélet indoklása során kifejtette,

a politikus egyértelműen tényállítást fogalmazott meg azzal, hogy bárki, aki bemegy a vásárhelyi kórházba, veszélynek teszi ki az életét, akármilyen bagatell ügyről is van szó.

"A politikus kijelentései alkalmasak arra, hogy az intézménybe vetett közbizalmat megingassák" - mondta a bíró. Balogh Szabolcs, a politikus ügyvédje arra hivatkozott a per során, a polgármester nem tényeket állított, hanem véleményt formált, a kormány tevékenységének közvetett kritikáját fogalmazta meg ismeretségi körében szerzett információk alapján.

A per során személyesen is meghallgatta a bíróság Márki-Zay Pétert, aki azzal védekezett, hogy a választási kampány idején az egészségügy az érdeklődés középpontjába került, és a hozzá érkezett panaszokat csak továbbította. Az ellenzéki politikus úgy érvelt továbbá, hogy a kampány során csak néhány kiragadott példát említett, melyekkel közszereplőként kifejezett aggodalmát, véleményét illusztrálta.

A bíró azonban nem fogadta el Márki-Zaynak és ügyvédjének érveit, mert

  • a politikus beszédeinek ebben a részében a kórházzal foglalkozott, szavai nem tekinthetők véleménynyilvánításnak a hazai egészségügy helyzetéről.

Nem volt meglepetés az ítélet

Várható volt, hogy így fog alakulni az ellenzéki politikusnak a városi kórházzal kapcsolatos ügye. Ugyanis pár hónappal az után, hogy a közbizalom megingatására alkalmas megjegyzését tette, abba az intézménybe iratkozott a lánya nyári gyakornokoskodásra (amúgy nem először), amit kritizált. A vasarhely24.com nevű internetes portál akkor ismertette Kallai Árpád, a vásárhelyi kórház főigazgatójának véleményét, aki a portál kérdésére feltette a kérdést:

Kallai meg is válaszolta a kérdését: valószínűleg azért, mert korábban is jól érezte magát, úgy érezte, sokat tanul az ott dolgozó kollégáktól.

Két pert is vesztett mostanában

December közepén két személyiségi jogi pert is elveszített Márki-Zay Péter, akinek összesen 1,5 millió forint sérelemdíjat kell fizetnie a két felperesnek. A bíróság kimondta, hogy a polgármester valótlanságokat fogalmazott meg a két felperesről. Végh Ibolya, Hódmezővásárhely korábbi aljegyzője és Paragi István, az Építészmester Zrt. vezérigazgatója indított korábban személyiségi jogi pert a hódmezővásárhelyi polgármesterrel szemben.

Mindketten azt állították, hogy Márki-Zay nagy nyilvánosság előtt megsértette a jó hírnevüket, és nem mondott igazat róluk.

Így is lett: a Szegedi Törvényszék mindkét ügyben elmarasztalta a politikust.