Ők lesznek 2019 legnagyobb nyertesei

Vágólapra másolva!
2019-ben fegyelmezett gazdálkodás mellett is több jut a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére, a munkahelyteremtésre, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére, a gazdaság fejlesztésére, de az ország határainak védelmére is - minderről Varga Mihály beszélt a jövő évi költségvetés általános vitájában. A pénzügyminiszter elmondta, a kormány 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és a ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos hiánycélt tervez. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke úgy értékelte a büdzsé tervezetét, hogy az hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedéshez. 
Vágólapra másolva!

A biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a pénzügyminiszter szerdán, az előterjesztés parlamenti ismertetése során. Varga Mihály kijelentette:

2019-ben fegyelmezett gazdálkodás mellett is több jut a családok támogatására,

a gyermekvállalás ösztönzésére, a munkahelyteremtésre, valamint a munkaerő megtartására, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére, a gazdaság fejlesztésére, de az ország határainak védelmére is.

Hozzátette: mindennek forrását a 2013 óta tartó, az európai uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedésből teremti meg a kormány. A tárcavezető expozéjában elhangzott: a kormány 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és a ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos hiánycélt tervez. A büdzsé összeállításakor a kabinet tekintettel volt a világgazdaságban zajló folyamatokra, amelyek válságba is fordulhatnak, így növekednek a tartalékok - hangsúlyozta Varga Mihály.

Varga Mihály: Több mint négy százalékos bővüléssel számol a kabinet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tovább fehéredik a gazdaság

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint megalapozott a 2019-es költségvetés, kialakítása támogatja a büdzsé rövid és középtávú stabilitását, emellett hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedés megvalósításához. Domokos László, a számvevőszék elnöke az Országgyűlésben a törvényjavaslat általános vitájában a fenntartható növekedés és a fenntartható kifehérítés költségvetésének nevezte a 2019-es büdzsét. Hozzátette:

az adóbevételek tervezett jelentős növekedése azt támasztja alá, hogy a kormány 4 százalékot meghaladó GDP-bővüléssel, valamint a gazdasági folyamatok további fehérítésével számol a következő években.

Elmondta: a költségvetési törvényjavaslat szerkezete és tartalma összhangban van a jogszabályi előírásokkal, ezáltal teljesül a felelős költségvetési gazdálkodás követelménye. Az ÁSZ megállapításai szerint a 2019-es költségvetési előterjesztés bevételi előirányzatai teljeskörűen megalapozottak, a kiadási előirányzatok 92,5 százaléka megalapozott, 7,49 százaléka részben az, 0,01 százalék pedig nem megalapozott - ismertette Domokos László.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint megalapozott a 2019-es költségvetés tervezete Forrás: MTI/Soós Lajos

Kovács: Tartható a hiánycél

A Költségvetési Tanács szerint pénzügyi stabilitást tükröz a 2019-es költségvetési törvényjavaslat: a gazdasági növekedés a külső és a belső tényezők kedvező együttállása esetén teljesíthető, továbbá elérhető a GDP-arányos hiánycél is. Kovács Árpád, a tanács elnöke közölte, a költségvetés tervezésénél figyelembe vett makrogazdasági mutatók a különböző prognózisokhoz képest optimisták, ezért az ezekhez igazodóan tervezett bevételek hordoznak némi teljesülési kockázatot. Az államadósság-szabálynak való megfelelés azonban akkor sincs veszélyben, ha a gazdasági növekedés mértéke esetleg valamivel szerényebb lesz - mondta.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke: Teljesíthető a hiánycél Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A KT elnöke szerint a tartalékok figyelembevételével elérhető az 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél. A tanács szerint konjunktúra idején a hiány ilyen mértékű csökkentése sem fogja vissza a gazdaságot, mert a magánszektor könnyebben jut hitelhez - tette hozzá. Kovács Árpád

a hiányt övező legnagyobb kockázatnak a makrogazdasági pályát és az adóbevételi előirányzatok teljesíthetőségét nevezte.

Ezt azonban mérsékli, ha a bérek lassabb emelkedése esetén a szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentését is későbbre halasztják - közölte.

Növekvő családi támogatások

Minden eddiginél több forrás jut a jövő évi költségvetésben a családok támogatására - mondta korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin közölte,

egyetlen családi támogatást sem vonnak meg, inkább növelik azokat.

Jövőre például megint emelkedik a családi adókedvezmény, a kétgyermekes családoknál havi negyvenezer forintra nő; a háromgyermekeseknél százezer forint marad.

Középpontban a biztonság

A 2019-es költségvetés egyszerre érvényesíti a gazdasági növekedés és a biztonság szempontjait - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba emlékeztetett: a javaslat „a biztonságos növekedés” nevet viseli. Úgy szeretnék ugyanis erősíteni a gazdasági növekedést, hogy közben a biztonságot is fenn tudják tartani „anyagi és fizikai értelemben egyaránt, mert biztonság nélkül nincs jólét” - magyarázta.

Az ország biztonságát is erősíti a jövő évi büdzsé Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Kiemelte: a kormánynak minden oka megvan arra, hogy

a biztonsági szempontoknak nagy hangsúlyt adjon,

mert Európában sokasodnak a gazdasági válságjelek, magas munkanélküliség, növekvő eladósodottság jellemző, és kirajzolódóban van egy kereskedelmi háború az Egyesült Államokkal. Ehhez jön hozzá a tartós migrációs válság - tette hozzá. Dömötör Csaba hangsúlyozta: ezért lesz több pénz a védelmi kiadásokra, a határvédelmet szeretnék tovább erősíteni, több pénzt kap a honvédség, valamint folytatódik a rendvédelmi dolgozók béremelése.