Idegenek adataival vásárolt hitelre telefonokat

Vágólapra másolva!
Álláshirdetést feladva szerezte meg egy férfi több tucatnyi ember személyes adatait, majd ezeket felhasználva országszerte vásárolt hitelre telefonokat, amiket később eladott, a részleteket pedig nem fizette.
Vágólapra másolva!

A férfi 2016 augusztusától decemberig az egyik szolgáltató üzleteiben országszerte nagy értékű telefonokat vásárolt hitelre, de a részleteket nem fizette.

A megszerzett készülékeket Budapesten, a józsefvárosi piacon eladta, a pénzt pedig felélte.

Az üzletekben történt vásárláskor legtöbbször hamis adatokkal kitöltött, fénymásolóval készített "ideiglenes személyi igazolvánnyal" igazolta magát.

Úgy szerezte meg mások adatait, hogy az egyik internetes oldalon álláshirdetéseket tett közzé, fuvarozással foglalkozó vállalkozónak adta ki magát, a jelentkezőktől pedig minden személyes adatot kicsalt.

Amikor a személyi igazolványának cseréjét kérte, a férfi az igénylőlapot lemásolta, majd annak adatait átírva hamis dokumentumokat készített, a vásárláskor pedig az idegen személyek nevében írta alá a szükséges papírokat.

A vád szerint 18 ember adataival visszaélve 31 esetben vett telefonokat Tiszafüredtől Budapesten át Győrig, amíg Nagykanizsán az előzetesen figyelmeztetett alkalmazottaknak gyanús nem lett a vevő. A csalót egy másik nagykanizsai üzletnél a rendőrök elfogták.

Az ügyészség üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással, 18 esetben személyes adatokkal való visszaéléssel, valamint 33 rendbeli, hamis magánokirat felhasználásával vádolja a férfit.