Jégesőbe torkolló égéssorozat lett az esti tüntetés vége

Budapest, 2018. május 8. Jégeső a 3.0 Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció alatt Budapesten, a Kossuth Lajos téren 2018. május 8-án. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Sűrű programot adtak a hatóságoknak az ellenzéki szimpatizánsok a mai napra: gyakorlatilag óránként igyekeztek megdönteni a kormányt. A dologból - milyen meglepő - nem lett semmi, sőt, legnagyobb sikerükként azt könyvelhették el, hogy egy ritkán látott intenzitású jégeső véget vetett bénázásaiknak. Összeszedtük a legnagyobb ellenzéki égéseket az új Országgyűlés alakuló napján!
Vágólapra másolva!

Nem fog bekerülni 2018. május 8-a az ellenzéki pártok aranykönyvébe, hiszen amellett, hogy harmadszor is kétharmados parlamenti többséggel alakíthatott kormányt a Fidesz-KDNP pártszövetség, az ellenzéki szimpatizánsok gyakorlatilag végigégték a teljes mai napot.

A "Jogállamot" nevű Facebook-csoport tagjai találták ki, hogy reggel 6 órakor élőláncot hozzanak létre a Parlament köré. Terveik szerint egy-kétezer embert vártak ma kora reggel a Kossuth Lajos térre, ehelyett alig voltak jelen a kért időpontban több mint ötvenen. A Pesti Srácok számolt be arról, hogy a gyér számú érdeklődő miatt megkezdődött a marakodás, a Jogállamot csoport indította a sort Facebook-bejegyzésében:

Válaszként többen is a szervezők hibájának tudták be a kudarcot, mások szerint zavaró volt, hogy egyszerre több helyen volt több esemény meghirdetve, amelyek nagyjából ugyanarról szóltak, de azért valahol mégsem.

A Jogállamot csoport igyekezett tisztázni a helyzetet: azt írták közösségi oldalukon, semmi közük az egyébként általuk is teljesen feleslegesnek tartott Gulyás Balázsék-féle "Mi vagyunk a többség" megmozdulásokhoz.

Hozzátették, ha nem lenne mindenki ekkora "fotelforradalmár" és szájhős, akkor különösebb szervezésre sem lett volna szükség. Különösképpen ez sem csillapította le a kedélyeket, záporoztak a finoman szólva is kritikus hozzászólások.

Forrás: Facebook

Kevés tüntető, jégeső, lohadó lelkesedés lett az újabb kormányellenes tüntetés vége

Délután viszont a Gulyás Balázs megmosolyogtató nevű Facebook-csoportjáé, a Mi vagyunk a többségé volt a terep, hat órára hirdették meg harmadik kormányellenes tüntetésüket a Kossuth térre. Hatalmas tömegeket vártak, azonban már a Facebook-visszajelzések alapján borítékolható volt, hogy nem lesz egy sikertörténet a megmozdulás, ugyanis csak pár ezer ember ígérte biztosra a részvételét. Ahogy az lenni szokott, a virtuális kattintás és a tüntetésen való tényleges megjelenés nem ugyanaz, ebben az esetben is így volt, csupán a kattintók töredéke jelent meg. Ezt még

Simicska Lajos Indexe sem tudta letagadni, néhány ezer főről tudósítottak egy órával a rendezvény kezdete után.

Egész pontosan úgy fogalmaztak, hogy néhány ezerre duzzadt a létszám. Persze, nem voltak annyian, de ez mindegy is.

Budapest, 2018. május 8. Jégeső a 3.0 Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció alatt Budapesten a Kossuth Lajos téren 2018. május 8-án. MTI Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton

Nem vette el Gyurcsány Ferenc kedvét a tüntetéstől a vártnál jóval kevesebb számú érdeklődő, büszkén fotózkodott a szimpatizánsokkal. Számára egy pozitívum egész biztosan van a mai kora estének: elképesztő mennyiségű DK-s lufival lehetett találkozni. A hivatalos programban a következő fellépők szerepeltek:

  • Hidvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője,
  • Lakatos Béla, Ács város polgármestere,
  • Lukácsi Katalin, Kálmán Olga állandó vendége,
  • Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló alapítója.
  • A szervezők részéről Gulyás Balázs, aktivista, Gyetvai Viktor, aktivista.

A beszédek nem tartogattak túl sok újdonságot, az ex-kereszténydemokrata Lukácsi Katalin szokása szerint hevesen bírálta a kormányt, a legkínosabb (már-már Monty Python-szerűen) abszurd jelenetet azonban

Gyetvai Viktor aktivista adta elő, aki Martin Luther Kingnek képzelte magát, és drámai arccal ismételgette: van egy álma.

Az biztos, hogy ez nem most fog teljesülni, hiszen miután elegáns stílusban megszavaztatta a többnyire idősekből álló közönségét arról, hogy "finoman cselekszünk, vagy kussolunk, és elmegyünk", közbeszóltak az égiek: rég nem látott jégeső zúdult a tüntetőkre, akik rohanva menekültek valamilyen fedél alá. Miután vége lett a zuhénak, a beszédek abbamaradtak.

Néhányan még ottmaradtak kiabálni a rendőrök arcába, de aztán ez is elmúlt.