A magyar kormány újjáépített egy földrengésben megsérült olasz templomot

2018.06.22. 10:57

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában fogadta Giuseppe Pezzanesit, az olaszországi Tolentino város polgármesterét és Andrea Carradorit, a Szent Szív Testvérület perjelét pénteken. A magyar kormány ennek az olasz kisvárosnak a templomát építtette újjá a két évvel ezelőtti földrengés után - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

A közép-olaszországi Tolentinóban földrengés pusztított 2016-ban, a város mind a hat temploma életveszélyessé vált és be kellett zárni. A Szent Szív és Szent Benedek-templomot fenntartó társaság vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek írott levelében segítséget kért a templom helyreállításához - emlékeztetett Havasi Bertalan.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Giuseppe Pezzanesit, Tolentino polgármesterét és Andrea Carradorit, a Szent Szív Társaság perjelét a ParlamentbenForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A magyar kormány 150 millió forintot különített el erre a célra, és egy év alatt hozták rendbe az épületet. Az olaszországi városban 2017 decemberében szentelték újra a kizárólag magyar segítséggel helyreállított templomot.

A pénteki megbeszélésen a tolentinói küldöttség köszönetet mondott Magyarország kormányának és a magyar népnek, hangsúlyozva, hogy nemcsak szóbeli támogatást, hanem cselekvő segítséget kaptak. Egyetértettek abban, hogy Európa keresztény kultúráját meg kell védeni, a migránsválság kezelésében pedig a "helyben segítés" módszerét kell alkalmazni - tájékoztatott a sajtófőnök.

A húszezer lakosú város polgármestere, Giuseppe Pezzanesi azt mondta, azért jött el Magyarországra mindenki, aki csak számít Tolentinóban, hogy köszönetet mondjanak a magyar népnek egy nagylelkű adományért - írja a Ripost.

2016 október 30-án reggel éppen a vasárnapi mise közben mozdult meg a föld. A papok és a hívők is sikoltozva rohantak ki a templomból. Andrea Carradori, a tolentinói általános iskola zenetanára kísérte orgonán a misét. Neki jutott eszébe, hogy egyszerű, hétköznapi levelet írjon Orbán Viktornak, amit annak rendje és módja szerint felbélyegzett és feladott a postán.

Nem ismerem személyesen Orbán Viktort, de abból amit a katolikus sajtóban olvastam róla, azt gondoltam, ő az egyetlen akinek érdemes írnunk" - mondta később a templomi orgonista.

A levél eljutott a miniszterelnökhöz, s a magyar kormány felajánlott 150 millió forintot a Szent Szív templom helyreállítására.

Tolentino lakói ugyancsak meglepődtek. A baráti segítségről a helyiek a templom plébánosától, a szószékről értesültek. Aztán a polgármester is nyilatkozott:

A magyar nép nagylelkű. A magyar nép történelmet írt. Megtöltötte a szívünket ez az adomány, amely városunk ennyire nehéz pillanatában segít bennünket!"

– mondta a polgármester.

A tervek szerint a templomban márványba vésik a magyar kormányhatározat néhány mondatát:

Európa jövőjét egyedül az szolgálhatja, ha visszatalál keresztény értékeihez, amik ma is a legfontosabb közösségteremtő erőt jelentik egy település és egy ország számára. Ehhez pedig arra van szükség, hogy ugyanazzal a természetességgel állítsuk helyre Isten házát egy földrengés után, mint ahogy ezt saját hajlékunkkal is tennénk."