Újabb olasz pofon Merkelnek és Macronnak

Second Round Of Talks On Forming A New Italian Government Italy Matteo Salvini POLITICS ELECTION GOVERNMENT Second Round Mattarella TALKS Forming New Italian Government
Matteo Salvini at the end of the Consultations of the President of the Republic for the formation of the new Government on April 12, 2018 in Rome, Italy (Photo by Silvia Lore/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Megint keményen bírálta Emmanuel Macront a közelmúltban felálló, új olasz kormány belügyminisztere, Matteo Salvini. Salvini a hétfői líbiai látogatását követő római sajtótájékoztatójában kifejtette, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök, azért „rosszfiú" a média szerint mert nem vállalja 300 migráns áttelepítését Magyarországra, úgy Emmanuel Macron tizenötször rosszabb, hiszen ő viszont nem vállalja 9000 migráns átvételét Olaszországból. Az olasz és a francia kormány közötti nézeteltérés onnan fakad, hogy Olaszország kijelentette, hogy a továbbiakban nem hajlandó fogadni Soros György embercsempészekkel együttműködő álciviljeinek hajóit. 
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini, olasz belügyminiszter elmondta, hogy szolidaritást várna Merkeltől és Macrontól, és kiemelte, hogy a fenti két európai vezetőnek meg kéne mutatnia, hogy az Európai Uniónak valóban van értelme.

Matteo Salvini at the end of the Consultations of the President of the Republic for the formation of the new Government on April 12, 2018 in Rome, Italy (Photo by Silvia Lore/NurPhoto) Forrás: AFP/NurPhoto/Silvia Lore

Az olasz belügyminiszter kifejtette továbbá, hogy

Az olasz és a francia kormány közti nézeteltérés előzménye az volt, hogy Olaszország megtiltotta először a „segélyszervezetek" által üzemeltetett, és migránsokkal teli Aquarius majd a Mission Lifeline nevű német mentőhajónak, hogy kikössenek az olasz partoknál.

Előbbit végül Spanyolország fogadta, utóbbi pedig Málta felé vette az irányt, ahol viszont szintén nem fogadták a mentőhajót.

Salvini szombaton azt mondta ennek kapcsán

– utalva ezzel arra, hogy korábban egy szicíliai ügyész kijelentette, hogy dokumentumai vannak arra vonatkozóan, hogy egyes „segélyszervezek" valójában az embercsempészek munkáját segítik és összefonódtak az ebből profitáló alvilági bandákkal.

Salvini nyilatkozatára reagált a francia kormány részéről Nathalie Loiseau francia külügyminiszter, aki egy televíziós műsorban azt mondta, hogy véleményük szerint igenis Olaszországnak kéne fogadnia a Mission Lifeline nevű hajót, illegális bevándorlókkal a fedélzetén.

A francia miniszter a nemzetközi jogra hivatkozott. Nathalie Loiseau továbbá élesen kritizálta az olasz kormányt és elmondta, hogy szerinte számos európai "populista" vezető a migrációt ürügyként használja fel az Európai Unióval szemben, mert elítéli az Európai Unió projektjét. Salvini vélhetően erre a megnyilvánulásra reagált.

Így látható, hogy Olaszország nem hagyja magát, a Macron által generált nyomás által befolyásolni, és következetes marad ahhoz a politikájához, amelyet az olasz választások előtt meghirdetett, azaz, hogy végre gátat vet az illegális bevándorlásnak Olaszországba.